UEFA komt snel met nieuws na EK-oproep van Koeman

Reacties

De UEFA zal snel een beslissing nemen over de selecties van landen op het komende EK in Duitsland. Dit na een oproep van onder anderen Oranje-bondscoach Ronald Koeman, die het limiet van 23 spelers absurd noemde.

UEFA komt snel met nieuws na EK-oproep van Koeman
© Pro Shots

Op het afgelopen EK (door de coronapandemie) en het WK (omdat het midden in het seizoen georganiseerd werd) was het voor bondscoaches toegestaan om 26 spelers in te schrijven voor het eindtoernooi. Omdat het EK van 2024 onder normale omstandigheden wordt afgewerkt, bracht de UEFA de selecties terug tot 23 spelers.

Koeman vond dat geen goed besluit. 'Als er één speler wegvalt, kan je al geen elf tegen elf meer spelen op de training', beargumenteerde de coach van het Nederlands elftal. Deze week is het idee van Koeman, die eerder al bijval kreeg van andere bondscoaches, besproken op een workshop in Duitsland. De UEFA was daarbij aanwezig en kon optekenen dat het merendeel van de bondscoaches ook voorstander was van een grotere EK-selectie.

In een statement laat de Europese bond weten dat 'de positieve discussie uiteenlopende standpunten naar voren hebben gebracht' en dat er in de komende weken een beslissing wordt genomen over een eventuele uitbreiding van de EK-selecties. Het feit dat een meerderheid van de coaches het idee van Koeman steunt, zal positief meewegen in het besluit van de UEFA.

Het was al bekend dat Koeman en de Engelse bondscoach Gareth Southgate positief tegenover het idee stonden, Luciano Spalletti (Italië) sloot zich bij de oud-voetballer aan, net als Julian Nagelsmann van Duitsland. De Duitse bondscoach wil echter 'gewoon' 23 spelers oproepen, omdat hij anders meer wisselspelers teleur moet stellen. Wel gaf Nagelsmann aan dat hij er geen problemen mee heeft als andere landen wel 26 spelers mogen oproepen.

Voor Oranje begint het EK op 16 juni met een groepswedstrijd tegen Polen, daarvoor wordt er nog in De Kuip geoefend tegen Canada en IJsland. Frankrijk en Oostenrijk zijn de andere groepsgenoten van het Nederlands elftal.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.