Tzavelas breekt record met doelpunt vanaf 73 meter

Eintracht Frankfurt-verdediger Georgios Tzavelas zal nog lang worden herinnerd aan zijn eerste doelpunt in de Bundesliga. De Griek verbeterde zaterdagmiddag in de uitwedstrijd tegen Schalke 04 (2-1 nederlaag) een Bundesliga-record door van 73 meter afstand te scoren.

Tzavelas verstuurde in de zeventigste minuut - bij een 1-0 achterstand - een dieptepass richting ploeggenoot Theofanis Gekas. De pass vanaf halverwege de eigen helft belandde echter na twee keer stuiten pardoes achter doelman Manuel Neuer in het doel, zonder dat Gekas of een Schalke-verdediger de bal tussentijds kon beroeren.

Geen doelbewust afstandschot dus, maar wel een doelpunt dat een nieuw record opleverde. Het vorige record stond op naam van 1. FC Köln-aanvaller Klaus Allofs, die in 1986 in een wedstrijd tegen Bayer Leverkusen ooit vanaf zeventig meter raak schoot. In de Bundesliga-historie maakten behalve Tzavelas en Allofs nóg vijf spelers een doelpunt met een schot vanaf minimaal vijftig meter. De Braziliaanse spelmaker Diego was in 2007 de laatste die daarin slaagde: hij scoorde als speler van Werder Bremen vanaf 62 meter in een duel met Alemannia Aachen.

De memorabele treffer van Tzavelas maakte een einde aan een beroerde reeks van Frankfurt. De ploeg had voorafgaand aan het uitduel met Schalke al acht opeenvolgende competitiewedstrijden geen doelpunt meer gemaakt in de Bundesliga, een reeks van bijna achthonderd minuten. (Ramon Min)