Twente recht rug na tegenslag in duel met De Graafschap

Reacties

FC Twente heeft na Roda JC en NEC met De Graafschap ook de derde promovendus verslagen: 2-1. Dat Hakim Ziyech de kelderkraker tussen de nummer zestien en achttien van de Eredivisie in de slotfase besliste, was wel het minste wat de tien Tukkers verdienden.

Twente recht rug na tegenslag in duel met De Graafschap

Het seizoen van Twente wordt op alle fronten getekend door tegenslag, dat bleek ook zaterdagavond weer in het degradatieduel met De Graafschap. Na een veelbelovende start kregen de Tukkers een ijskoude douche in de vorm van een rode kaart voor doelman Nick Marsman, die in de ogen van scheidsrechter Ed Janssen een overtreding beging op de doorgebroken Nathan Kabasele. Cas Peters miste de penalty, maar Andrew Driver schoot wel raak uit de rebound.

Met zo'n ongelukkig scenario was een Twentse ineenstorting niet onwaarschijnlijk geweest, omdat de jeugdige ploeg de laatste weken veelal gemakkelijk over zich heen liet lopen met vijf afgetekende nederlagen als resultaat. De ploeg van trainer René Hake leek echter aan vertrouwen te hebben gewonnen door de gelukkige gelijkmaker van Ziyech tegen Excelsior (1-1) van vorige week. Ook nu rechtte Twente de rug aan de hand van zijn 22-jarige captain, die zich opnieuw opwierp als redder van de ploeg.

Nick Marsman vond dat hem onrecht werd aangedaan door scheidsrechter Ed Janssen.
Nick Marsman vond dat hem onrecht werd aangedaan door scheidsrechter Ed Janssen.

Want De Graafschap was nog niet klaar met feestvieren, of doelman Hidde Jurjus moest de bal alweer uit het net halen. Joachim Andersen (foto) werkte de bal over de lijn uit een vrije trap van Ziyech. De Tukkers kregen daarmee loon naar werken, want vóór de penalty hadden Jerson Cabral en Renato Tapia al voor hoop in de Twentse harten gezorgd. De Peruviaanse middenvelder had eerst de voormalige Feyenoord-aanvaller op Jurjus afgestuurd en vervolgens zelf een grote kans gemist.

Aangemoedigd door de aanhang nam Twente ook met tien man het initiatief. Cabral - voor het eerst sinds medio september weer basisspeler - stichtte met zijn dribbels gevaar en raakte na een uur de paal. Tapia was de gangmaker op het middenveld en gaf Jari Oosterwijk een kwartier voor tijd dé kans op de winnende goal, maar de twintigjarige spits schoot de bal op de voeten van Jurjus. Juist toen Twente met de rug tegen de muur stond, knalde Ziyech in de extra tijd bij een counter wél raak: 2-1.

Omdat de vorige week gepasseerde Joël Drommel zich uitstekend staande hield bij schoten van Karim Tarfi als vervanger van Marsman, de arbitrale leiding vlak na rust een treffer van Peters afkeurde wegens duwen van Kabasele en Twente met tien man niet onder de druk bezweek, boekten Hake en zijn mannen ook de derde zege tegen een promovendus. De Graafschap staat daardoor steeds eenzamer op de laatste plaats, omdat ook Cambuur zaterdagavond de eerste zege van het seizoen boekte.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.