Twente kan CL ruiken na historische zevenklapper en hattrick Steijn

FC Twente heeft zondag met duidelijke cijfers van FC Volendam gewonnen. Voor rust regende het doelpunten in Enschede.

FC Twente
FC Twente
7 - 2
FC Volendam
FC Volendam

En dat terwijl FC Volendam mocht dromen van een stunt, tot tweemaal toe zelfs. Met dank aan aanvoerder Damon Mirani, die op het middenveld startte en goed meeliep in de vierde minuut. Hij tikte raak op aangeven van Robert Mühren en kopte na twintig minuten ook de 1-2 binnen.

In de tussentijd had FC Twente de klok geslagen. Een goal van Sem Steijn werd afgekeurd wegens buitenspel, het wippertje van Ricky van Wolfswinkel telde wel en een penalty die Steijn wilde nemen werd teruggedraaid door de VAR wegens wederom buitenspel. Na Mirani's tweede kantelde de wedstrijd alsnog.

Twente walste over Volendam heen via een kopbal van aanvoerder Robin Pröpper en schoten van Naci Ünüvar, Youri Regeer en – nu wel – Steijn. Zo was het 5-2 bij rust. Bijna veertig jaar geleden vielen er voor het laatst zoveel goals in de eerste helft van een Eredivisie-wedstrijd, op 13 april 1985. De ruststand was toen 6-1, mede dankzij vier goals voor Fortuna Sittard van Arthur Hoyer (tegenwoordig frietbakker).

Net als in 1985 ging de doelpuntenregen na rust iets liggen en werd het uiteindelijk 7-2. Het duurde even voordat Steijn zo'n twintig minuten voor tijd zijn hattrick compleet maakte met een dubbelslag: een kopbal uit de rebound en fraaie vrije trap.

De zeges van FC Twente en concurrent AZ zorgen ervoor dat de strijd om plek drie volgende week nog spannend kan worden. De ploegen kunnen zelfs in alles gelijk komen, waarna een beslissingswedstrijd de doorslag zou moeten geven.