Twente doet onmachtig Ajax in extremis pijn in titelstrijd

Ajax is in blessuretijd onderuit gegaan tegen FC Twente: 1-0. Nick Viergever veroorzaakte een strafschop, die door Mateusz Klich werd benut. De onmachtige Amsterdammers lopen zo averij op in de strijd om de koppositie in de Eredivisie.

Ajax begon nog wel aardig aan de eerste helft. In de vierde minuut mocht Hakim Ziyech aanleggen voor een vrije trap, maar de ex-speler van FC Twente schoot over. Ziyech keerde terug bij de club waarvoor hij de vorige twee seizoenen dertig keer scoorde in 68 competitiewedstrijden.

Snel na zijn vrije trap was er een kansje voor Enes Ünal, maar ook de spits van FC Twente schoot over. Het vervolg van de eerste helft was grotendeels voor de Tukkers. De thuisploeg zocht brutaal de aanval en kreeg in de zeventiende minuut een eerste echte kans. Klich haalde hard uit van afstand, Ajax-doelman André Onana kon de bal pas in twee instanties pakken.

Drie minuten later liep Hidde ter Avest tegen een gele kaart aan na een harde overtreding op Mitchell Dijks. De linksachter keerde terug in de basis van Ajax, omdat Daley Sinkgraven geblesseerd moest toekijken. Dat gold ook voor Betrand Traoré, die voorin werd vervangen door Anwar El Ghazi.

Slordig
Het was ook El Ghazi die vlak voor rust Ajax bijna op voorsprong zette. De rechtsbuiten dribbelde het strafschopgebied van FC Twente in. Vervolgens ging hij voor eigen succes en liep zich vast in plaats van Davy Klaassen aan te spelen, die er beter voor stond. Vlak voor de kans van El Ghazi schoot Amin Younes voorlangs, maar verder dan die twee pogingen kwam een slordig Ajax voor rust niet.

Na de thee speelden de Amsterdammers een stuk fanatieker. De ploeg van trainer Peter Bosz kreeg direct een goede kans via Kasper Dolberg, maar de vrijwel onzichtbare Deense spits schoot naast. Vlak daarna zette Lasse Schöne zich achter een vrije trap, maar de poging van de andere Deen van Ajax werd gekeerd door Twente-doelman Nick Marsman.

Justin Kluivert zat voor de eerste keer bij de selectie van Ajax voor een duel in de Eredivisie. De zoon van oud-international Patrick Kluivert mocht wel warmlopen, maar niet invallen.

Ünal leek na ruim een uur de score te gaan openen toen hij de diepte in werd gestuurd door Bersant Celina. Voordat de Twente-topscorer kon uithalen werd hij echter achterhaald door Ajacied Davinson Sánchez.

De slotfase was overduidelijk voor Ajax, dat een aantal hoekschoppen op rij kreeg. Het duel leek af te stevenen op een gelijkspel, maar Viergever besliste onbedoeld anders. De verdediger van Ajax kwam ongelukkig ten val en veroorzaakte door een bewuste handsbal een strafschop. Viergever kreeg zijn tweede gele en dus rode kaart, waarna Klich de trekker overhaalde.

Record
Door de nederlaag kwam er voor Ajax een einde aan reeks van twintig officiële wedstrijden zonder nederlaag. Door het puntenverlies vestigde Ajax in Enschede ook geen bijzonder record. De ploeg van Bosz kon het vierde team worden dat een heel kalenderjaar zonder nederlaag bleef in uitwedstrijden in de Eredivisie. De Amsterdammers kregen dit eerder zelf voor elkaar in 1992 en 1995, SC Enschede presteerde dit in 1956.

Ook kon Ajax een clubrecord evenaren. Het team trof in zijn laatste 41 competitieve wedstrijden voorafgaand aan de wedstrijd met Twente minimaal eenmaal doel. Als er ook zondag was gescoord, werd het record geëvenaard dat Ajax neerzette door tussen 1996 en 1998 42 competitieve wedstrijden doeltreffend te zijn.

Winterkampioen
In de Eredivisie heeft Ajax nu drie punten minder dan koploper Feyenoord (36 om 39). De kans is groot dat Feyenoord zich na volgende week, als de laatste speelronde van 2016 wordt afgewerkt, winterkampioen mag noemen. De Rotterdammers hebben een veel beter doelsaldo dan Ajax (+33 om +22) en staan zelfs na een nederlaag vermoedelijk nog bovenaan. Ajax neemt het komende zondag op tegen PSV (aftrap 16.45 uur), dat derde staat met drie punten minder dan de Amsterdammers.

Twente won de voorgaande vijf wedstrijden in de Eredivisie niet en staat na de zege zevende (24 punten na zestien wedstrijden).