Twente delft na enerverend duel onderspit bij Spurs

Bekijk hier alle andere uitslagen in de tweede speelronde van de Champions League. Uiteraard kunt u voor doelpuntenmakers en uitslagen ook terecht bij ons Scorebord.

FC Twente ging woensdagavond op White Hart Lane strijdend ten onder tegen Tottenham Hotspur: 4-1. Voor rust was de wedstrijd al het aanzien waard, maar na de onderbreking ontbrandde het duel volledig met twee strafschoppen, een onzekere arbiter, een rode kaart voor Rafael van der Vaart en vijf doelpunten als gevolg van de wanorde.

In het honderdste Europese duel van FC Twente kreeg Bryan Ruiz na zeven minuten een fraaie mogelijkheid om de openingstreffer binnen te schieten. Zijn stiftje eindigde echter op de vuist van Heurelho Gomes, die na lang blessureleed zijn rentree bij Spurs maakte.

In het vervolg kregen beide ploegen kansen. Toch was de thuisploeg via Roman Pavlyuchenko en Rafael van der Vaart het dichtst bij een treffer.

Vijf minuten voor rust trok arbiter Terje Hauge voor het eerst de aandacht. De Noorse scheidsrechter bestrafte Peter Wisgerhof voor zijn duw- en trekwerk ten opzichte van Peter Crouch met een penalty. De makkelijk gegeven strafschop was echter niet besteed aan Van der Vaart. Nikolay Mihaylov ranselde de inzet van de Nederlander knap uit zijn doel.
<br /> De misser frustreerde Van der Vaart die kort daarna nog eens dichtbij een doelpunt was, maar ook zijn eerste gele kaart kreeg voorgehouden.

Het kwartier na rust spetterde. Tottenham kwam ijzersterk uit de kleedkamer. Binnen een minuut haalde Van der Vaart zijn gram en schoot hij op schitterende wijze wel de 1-0 binnen. Dit keer moest Mihaylov een antwoord schuldig blijven.

Vier minuten later stond het al 2-0. Voor de tweede keer kende Hauge een strafschop toe aan de thuisploeg. Gareth Bale passeerde Roberto Rosales. Laatstgenoemde zette een sliding in, waarvan de Welshman op zijn beurt handig gebruik maakte en ging liggen. Pavlyuchenko schoot wél raak vanaf elf meter.

Ondanks de twee tegenslagen in een kort tijdsbestek gaf Twente niet op. De aanhoudende strijdlust resulteerde al snel in de aansluitingstreffer. Invaller Nacer Chadli schoot met buitenkant rechts knap raak: 2-1. Niet veel later kregen De Tukkers nog een zetje in de rug. Rafael van der Vaart ging onbehouwen een duel aan met Rosales en kreeg zijn tweede gele kaart.

Met tien man kwam Tottenham toch op 3-1. De vierde goal van de avond was een herhaling van zetten. Hauge gaf voor de derde keer op gemakkelijke wijze een penalty door verdediger Nicky Kuiper te bestraffen. De linksback draaide na een hard schot zijn rug naar de bal en blokte per abuis de bal met zijn arm, terwijl Twente voor een soortgelijke overtreding geen strafschop kreeg. Opnieuw benutte Pavlyuchenko de buitenkans.

Na de 3-1 leek er wat te knakken bij Twente. De ploeg ging nog wel op zoek naar een tweede aansluitingstreffer, maar kon niet verhinderen dat Tottenham met tien man de drie punten in eigen huis hield. Bale vergrootte het feestje zelfs nog door van een foutieve terugkopbal van Douglas te profiteren: 4-1.