FC Twente wil nu weleens winst op Engelse bodem

Voetbal International volgt de twee Nederlandse clubs in de Champions League op de voet. Vanavond neemt FC Twente het in Londen op tegen Tottenham Hotspur.

FC Twente wil nu weleens winst op Engelse bodem


TOTTENHAM HOTSPUR
Tottenham Hotspur is wisselvallig het seizoen gestart. Het staat in de Premier League op een achtste plaats en leed in de competitie nederlagen tegen laagvliegers Wigan Athletic en West Ham United. De ploeg begon de Champions League-campagne met een 2-2 gelijkspel uit bij Werder Bremen na met 2-0 geleid te hebben. De club verraste aan het einde van de transferperiode met het aantrekken van Rafael van der Vaart. De Oranje-international is echter niet de enige topspeler in de selectie.

Bij PSV groeide goalie Gomes uit tot een legende alvorens naar The Spurs te verkassen, Johan Cruijff look-a-like Luka Modric speelt er en het heeft Engelse internationals als Gareth Bale, Peter Crouch, Ledley King, Aaron Lennon en Tom Huddlestone in de selectie. Die laatste zag FC Twente al aan het werk. 'Ze spelen zoals veel Nederlandse ploegen spelen', weet de middenvelder. 'Ze laten de bal het werk doen en spelen over de grond. De juiste manier om te spelen, wat mij betreft. Het wordt een moeilijke wedstrijd, maar elke ploeg heeft zijn zwakke plekken.'

Opvallend Voor het eerst sinds april 1962 komt Tottenham Hotspur dit seizoen weer uit in het belangrijkste Europese clubtoernooi. Destijds beten de Londenaren in het stof voor de latere winnaar Benfica. De club heeft wel drie Europese bekers in de prijzenkast staan. In 1963 werd de Europa Cup II (het inmiddels opgeheven toernooi voor Bekerwinnaars) gewonnen en in 1972 en 1984 werd de UEFA Cup veroverd. Dat hadden er drie kunnen zijn, maar in 1974 was Feyenoord in de finale te sterk.

Afwezigen Dawson, Defoe, Gallas, Kaboul. Twijfelgevallen: Gomes, King

FC TWENTE
Het debuut van FC Twente in de Champions League was uitstekend. Titelhouder Internazionale werd in de eigen Grolsch Veste - die op Champions League-avonden vanwege sponsorbelangen van de UEFA FC Twente Stadion heet - op 2-2 gehouden en de ploeg van coach Michel Preud'homme liet zien uitstekend mee te kunnen op het hoogste niveau. Met name de voortreffelijke veldbezetting en de klasse van Theo Janssen en Bryan Ruiz vielen op.

In de Nederlandse competitie bekleedt FC Twente de vierde plaats na drie overwinningen en vier remises. De ploeg incasseerde slechts drie treffers in de Eredivisie, waarvan twee afgelopen zaterdag tegen Ajax. Na een weergaloze wedstrijd eindigde het duel in 2-2, waarbij de Tukkers vooral in de tweede helft voortreffelijk voetbal lieten zien.

Opvallend Voor de tiende keer treft FC Twente een Engelse ploeg in Europees verband. Tegen Arsenal, Ipswich Town en Manchester City werd nooit gewonnen. Drie wedstrijden eindigden in een gelijkspel en zes keer stapten de Enschedeërs met een nederlaag van het veld.

Afwezigen Buysse, Tiendalli

Tottenham Hotspur en FC Twente staan voor het eerst tegenover elkaar in Europees verband. Het is voor de zestigste keer dat een Nederlandse club naar Engeland reist voor een Europa Cup-duel. Van de 59 vorige ontmoetingen mondden er liefst veertig uit in een nederlaag. Verder eindigden twaalf uitwedstrijden in een gelijkspel en slechts zeven in een overwinning. PSV was op 6 maart 2008 de laatste vaderlandse club die zegevierde op Engelse bodem: 1-0 tegen... Tottenham Hotspur.

Datum Wedstrijd Uitslag
27-08-2009 FK Qarabagh (Aze)-FC Twente 0-0
17-09-2009 Fenerbahçe (Tur)-FC Twente 1-2
22-10-2009 Sheriff Tiraspol (Mol)-FC Twente 2-0
17-12-2009 Steaua Boekarest (Roe)-FC Twente 1-1
25-02-2010 Werder Bremen (Dui)-FC Twente 4-1


Bekijk hier al onze video's