Twente bereikt akkoord met gemeente over garantstelling

Reacties

FC Twente gooit zijn stadion in de strijd om het hoofd financieel boven water te houden. De club heeft met de gemeente Enschede een herfinancieringsovereenkomst gesloten, waarin afstand wordt gedaan van de aandelen in De Grolsch Veste. Die worden ondergebracht in een nieuwe stichting, die daarmee ook de hypotheekschuld op het stadion overneemt.

Twente bereikt akkoord met gemeente over garantstelling

Het college van B en W heeft de gemeenteraad voorgesteld dat de gemeente Enschede een garantstelling geeft voor 32 miljoen euro. Daarmee kan FC Twente geld lenen bij een bank waarmee het direct de 17 miljoen euro kan aflossen die de gemeente destijds beschikbaar stelde voor de verwerving en realisatie van de Grolsch Veste. Ook kan een aantal andere schuldeisers worden afgekocht.

FC Twente is niet langer eigenaar van het stadion, waar de club jaarlijks zo'n zeven miljoen euro aan rente en aflossingen moet betalen. In de nieuwe constructie huurt FC Twente de Grolsch Veste voor 2,5 miljoen euro per seizoen, met daarbij 125.000 euro aan onderhoudskosten. Behoudens de lastenverlichting van vier miljoen euro per seizoen levert de herfinancieringsovereenkomst een directe reducering van de schuldenpositie op met tien miljoen euro.

Het voorstel wordt op 14 december behandeld in de gemeenteraad. Voor het veiligstellen van de proflicentie is de overeenkomst voor FC Twente van groot belang. Het belang van de gemeente Enschede is het veiligstellen van de eerdere lening van zeventien miljoen. Bij een eventueel faillissement van de profclub moet die als verliespost worden afgeboekt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.