Tweede duel Van Marwijk gestaakt na vuurwerkincidenten

Bert van Marwijk heeft in zijn tweede interland als bondscoach van Saudi-Arabië kennisgemaakt met de hectiek van het Aziatische voetbal. Op bezoek bij het geplaagde Maleisië boog zijn ploeg een in de slotfase opgelopen achterstand alsnog om (1-2), waarna het duel werd gestaakt omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid.

En juist daarvoor werd in Maleisië vooraf al gewaarschuwd. De thuisploeg had tot donderdag na drie WK-kwalificatiewedstrijden slechts één punt verzameld. Na de 1-1 in juni tegen Oost-Timor (waar Saudi-Arabië vorige week tijdens het debuut van Van Marwijk nog met 7-0 van won) volgden voor Maleisië namelijk grote nederlagen tegen Palestina (thuis, 0-6) en op bezoek bij de Verenigde Arabische Emiraten: afgelopen donderdag werd het daar 10-0.

Dat leidde in Maleisië tot een enorme rel. De minister van Sport bemoeide zich met de zaak en keuzeheer Dollah Salleh werd vervangen door Kim Swee Ong. Dit alles om een ommekeer te bewerkstelligen tegen Saudi-Arabië. Voorafgaand aan de wedstrijd sprak Ong tegenover persbureau AFP nog: 'De fans hebben alle reden om hun ongenoegen te laten blijken, maar ik hoop dat ze vanavond achter het team zullen staan. Zaken als vuurwerkpijlen zijn slecht voor ons imago, de fans moeten de wedstrijd niet onderbreken.' Dat leek lang goed te gaan.

De ploeg van Van Marwijk kon voor rust namelijk maar geen bres slaan in de verdediging van de thuisploeg: 0-0. Dat bleef het lange tijd, in de slotfase leek Saudi-Arabië (nummer 93 van de FIFA-ranking) zich zelfs te gaan blameren tegen Maleisië (de nummer 169). Mohd Safiq Rahim tekende in de zeventigste minuut namelijk voor de 1-0 voor Maleisië, maar daarna ging het mis voor Maleisië.

In de 73ste minuut zorgde Taisir Al-Jassim voor de gelijkmaker, Mohammed Al-Sahlawi zorgde voor opluchting bij Van Marwijk: 1-2. In de laatste minuten gebeurde echter waar Ong vooraf al bang voor was. Het duel werd stilgelegd nadat thuisfans het veld bestookten met vuurwerkpijlen, die gericht werden afgevuurd op het veld en de dug-outs. Daarop werd de wedstrijd definitief gestaakt. Als de tussenstand blijft staan, heeft Saudi-Arabië na drie duels nog geen punt verloren. Daarmee zou het alleen bovenaan staan, de Emiraten speelden dinsdag gelijk tegen Palestina.

Afghanistan – Japan 0-6
Op bezoek bij Afghanistan heeft Japan dinsdag ruim gewonnen. Met voormalig VVV- Venlo-spelers Maya Yoshida en Keisuke Honda in de basis opende Japan dankzij Shinji Kagawa al na negen minuten het bal. Voor rust verdubbelde Masato Morishige de score, via Kagawa, Shinji Okazaki (tweemaal) en Honda liepen de bezoekers uit naar een eclatante 0-6. Japan staat met zeven uit drie tweede, achter Syrië.

Tadzjikistan – Australië 0-3
The Socceroos hebben na drie duels nog altijd geen puntenverlies geleden. Op bezoek bij Tadzjikistan duurde het tot tien minuten na rust voordat Mark Milligan de score opende. In het laatste kwartier zorgde routinier Tim Cahill met twee treffers – waarvan één keer op aangeven van invaller Tommy Oar (ex-FC Utrecht) - voor de eindstand.

Guam – Oman 0-0
Het duel tussen de twee kleine voetballanden was nauwelijks het vermelden waard, ware het niet dat er een in Nederland geboren speler zijn competitieve debuut maakte voor de thuisploeg. Jan-Willem Staman kwam hier niet verder dan derdeklasser DES, maar door het werk van zijn vrouw verhuisde hij naar het eiland Guam. Hij liet zich naturaliseren, waarna hij donderdag officieel debuteerde voor de nationale ploeg. Hij begon in de basis en werd na 68 minuten gewisseld.