Turkse media uiten kritiek en bespreken eventuele straffen voor Fenerbahçe

Reacties

Het besluit van Fenerbahçe om de Turkse Super Cup na enkele minuten af te breken, doet uiteraard veel stof opwaaien in Turkse media. Er wordt gesproken over eventuele straffen voor de club uit Istanbul, maar de Turkse bond krijgt er ook van langs.

Turkse media uiten kritiek en bespreken eventuele straffen voor Fenerbahçe
© Pro Shots

De Turkse krant Hurriyet is absoluut niet blij met hoe de Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) deze situatie heeft aangepakt. 'Deze zondag is als een zwarte pagina in de geschiedenis van het Turkse voetbal. Er zijn drie grote fouten gemaakt voordat we dit punt bereikten:

1. De finale had gemakkelijk al in 2023 in het Atatürk Stadion gespeeld kunnen worden. Toen het aanbod om de Super Cup in Saoedi-Arabië af te werken kwam, is iedereen schuldig die erover is gaan praten op de honderdste verjaardag van de republiek.
2. De finale had op 19 mei gespeeld moeten worden. 7 april als alternatieve datum is onzin. Toen het debacle van de finale op 29 december in Riyad gebeurde, was het echt niet zo moeilijk om een andere datum te vinden. 19 mei was een perfecte datum geweest.
3. Fenerbahçe had nooit met een jeugdelftal aan de wedstrijd mogen beginnen. Dat is oneerlijk richting de sportieve prestaties van regerend kampioen Galatasaray en de spelers die vorig seizoen de beker wonnen met Fenerbahçe.'

De republiek Turkije werd in 1923 gesticht, waardoor 2023 een bijzonder jaar was in Turkije. De Super Cup zou oorspronkelijk ook in dat jaar worden afgewerkt, te Saoedi-Arabië. Op het allerlaatste moment werd de wedstrijd tussen Galatasaray en Fenerbahçe afgelast. Lokale autoriteiten stonden niet toe dat de spelers hun land konden eren, via een volkslied en speciale shirts.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bij het sportblad Fanatik weten ze dat de fans niet boos zijn op de club, zij onthaalden de selectie op het vliegveld. 'Het team van Fenerbahçe keerde diezelfde avond nog terug naar Istanbul, waar het werd opgewacht door enthousiaste fans. Na wat foto's en het schudden van handen verliet het Fenerbahçe-konvooi het vliegveld.'

Dan de eventuele straffen: 'Nu Fenerbahçe zijn jeugdelftal van het veld haalde, zijn alle ogen gericht op de bond. Wat nu? In de reglementen van de TFF staat dat er wat betreft de Super Cup 'ernstige sancties' op staan als een team niet meedoet. In dat geval wordt het betreffende team uitgesloten van de Super Cup en het Turkse bekertoernooi van volgend seizoen en is het verplicht om alle kosten van de organisatie te dekken. Bovendien bestaat er de mogelijkheid voor het straffen van het bestuur.'

'Er is alleen geen passage opgenomen voor de huidige situatie, waarin een team aan de wedstrijd begint en zichzelf daarna terugtrekt', weet Fanatik. 'Er werd zondag geen huldigingsceremonie gehouden. Omdat de wedstrijd niet kon worden afgemaakt, zou de Turkse bond Galatasaray een reglementaire 3-0 overwinning moeten geven.'

De spelers van Galatasaray vierden in ieder geval flink feest op het veld

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.