Trots overheerst in Ecuador na 'gouden punt': 'Waar was Frenkie de Jong?'

Een overwinning op een matig Nederlands elftal zat er absoluut in, maar in Ecuador zijn ze vooral erg trots op de nationale ploeg, die vrijdagavond met een punt van het veld afstapte (1-1). De media in het Zuid-Amerikaanse land kijken reikhalzend uit naar dinsdag en dromen van de knock-outfase.

1 - 1
Ecuador
Ecuador

Ecuador begon dit WK met een 0-2 zege op Qatar en staat na het gelijkspel van dinsdag (net als Nederland) op vier punten. Een gelijkspel tegen Senegal volstaat op dinsdag voor Ecuador om verder te gaan in dit toernooi. 'Het gevoel na de wedstrijd tegen Nederland zal zijn dat een gelijkspel niet genoeg was, maar deze selectie heeft het in zich om een onvergetelijk verhaal op te bouwen', stelt Expreso. 'Ecuador is nog maar negentig minuten verwijderd van kwalificatie voor de achtste finales van het WK. Het zou de tweede keer in de geschiedenis zijn.'

El Comercio heeft genoten van de vechtlust van de spelers van Ecuador. 'Waar was Frenkie de Jong?', vraagt de sportkrant zich af. 'De middenvelder van Nederland werd overschaduwd door de spelers van Ecuador. 'De nationale ploeg speelde erg solide en verdiende zelfs de overwinning. Ecuador blijft ongeslagen op dit WK en heeft kwalificatie voor de volgende ronde in eigen hand.'

Gustavo Alfaro, de bondscoach van Ecuador.

'Ecuador liet Nederland beven!', kopt El Universo. De krant zag dat beide ploegen in de slotfase wel vrede hadden met een gelijkspel; nu hebben Nederland en Ecuador kwalificatie voor de volgende ronde immers volledig in eigen hand. 'Het enige slechte nieuws voor Ecuador was dat Enner Valencia de wedstrijd niet kon volmaken, vanwege problemen met zijn rechterknie.' Valencia werd met een brancard van het veld gehaald. Het is nog onduidelijk hoe ernstig de schade is.

Valencia was de man van de 1-1 tegen Nederland en heeft nu de laatste zes (!) WK-doelpunten van Ecuador gemaakt (drie op dit toernooi, drie op het toernooi van 2014). 'Enner Valencia is de superheld van heel Ecuador geworden', schrijft El Diario dan ook. 'De spits doet ons dromen van kwalificatie voor de achtste finales van het WK in Qatar in 2022.' El Telégrafo is Valencia ook dankbaar: 'Hij bezorgde ons een gouden punt tegen Oranje.'

Bij El Mercurio was men vooral onder de indruk van de veerkracht van Ecuador, dat al in de zesde minuut op achterstand kwam. 'De ploeg moest nu terugkomen tegen een van de beste ploegen ter wereld, een ploeg die Louis van Gaal heeft omgevormd tot een machine om niet te verliezen', schrijft het medium. 'Vlak voor rust werd er al gescoord, maar er was buitenspel gesignaleerd. De hoop en het geloof was hiermee wel hersteld en dat werd kort na rust beloond, toen de Messias Valencia verscheen. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel dat naar hoop smaakt.'

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.