Troostfinale tegen Brazilië is 50ste WK-duel voor Oranje

Reacties

Het Nederlands elftal besluit het WK zaterdagavond in Brasília met de strijd om de derde plaats tegen Brazilië (aftrap 22.00 uur). Acht opvallende feiten in de aanloop naar het duel in het Estádio Nacional.

Troostfinale tegen Brazilië is 50ste WK-duel voor Oranje

● Nederland staat voor de dertiende keer tegenover Brazilië. Van de twaalf eerdere ontmoetingen won Oranje er maar drie, tegen vijf gelijke spelen en vier nederlagen (doelcijfers 16-20).

● Dit wordt de vijfde ontmoeting tussen beide landen op een WK-eindronde. Oranje won van de Goddelijke Kanaries in 1974 (2-0, tweede groepsfase) en 2010 (2-1, kwartfinale) en verloor in 1994 (2-3, kwartfinale) en 1998 (1-1, na penalty's halve finale).

● Het duel met de Brazilianen wordt de vijftigste WK-wedstrijd in de Oranje-historie. Na de eerdere 49 optredens van Oranje op WK-eindronden staan er 26 overwinningen, twaalf gelijke spelen en elf nederlagen op de balans, met de doelcijfers 83-48.

● Oranje verloor in de halve finale tegen Argentinië voor de vijfde keer een strafschoppenreeks op een groot toernooi (twee keer op een WK, drie keer op een EK). Daar tegenover staan twee gewonnen penaltyreeksen: tegen Zweden op het EK 2004 in Portugal en tegen Costa Rica tijdens dit WK.

Oranje-doelman Jasper Cillessen.
Oranje-doelman Jasper Cillessen.

● Puur gekeken naar wedstrijdresultaat heeft Oranje een prima balans in WK-wedstrijden tegen Zuid-Amerikaanse opponenten. Nederland verloor maar twee van zijn dertien duels: tegen Argentinië (3-1 in de WK-finale van 1978) en tegen Brazilië (2-3 in 1994). De overige elf duels resulteerden in zeven zeges en vier gelijke spelen.

● Arjen Robben en Wesley Sneijder hebben tegen Brazilië de laatste kans om het Oranje-record van Johnny Rep te evenaren. De voormalige aanvaller maakte zeven doelpunten op de WK's van 1974 en 1978, Robben en Sneijder staan beiden op zes treffers. Achter dat duo volgt Robin van Persie met vijf WK-doelpunten.

● Sneijder kan tegen Brazilië zijn 106de interland voor Oranje spelen en daarmee het interlandaantal van Giovanni van Bronckhorst evenaren. In de historie van het Nederlands elftal maakten alleen Edwin van der Sar (130 caps), Frank de Boer (112) en Rafael van der Vaart (109) vaker hun opwachting in de nationale ploeg.

● Bondscoach Louis van Gaal, die tegen Brazilië voor de 43ste en laatste keer op de bank zit bij Oranje, liet in Brazilië al 22 selectiespelers opdraven. Alleen doelman Michel Vorm speelde tot dusverre nog geen enkele minuut.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.