Trefzekere Van Dijk kan remise Southampton niet voorkomen

Een doelpunt van Virgil van Dijk heeft niet kunnen voorkomen dat Southampton puntenverlies heeft geleden tegen Leicester City: 2-2. Jordy Clasie keerde terug van blessureleed en maakte zijn eerste speelminuten in de Premier League.

Koeman toog ongetwijfeld vol vertrouwen naar het eigen St. Mary's Stadium, met twee opeenvolgende zeges in de competitie op zak. Met name de overwinning in de eerste week van oktober bij Chelsea (1-3) sprak tot de verbeelding. De onderbreking die daarop volgde in de vorm van interlandvoetbal werd door de Nederlandse oefenmeester niet aangemerkt als hinderlijk.

In aanloop naar het treffen met The Foxes sprak Koeman uitgebreid over de kwaliteiten van Graziano Pellè en Jordy Clasie, maar het was een andere speler met roots in de Eredivisie die zich op het scoreformulier wist te melden: Van Dijk. Nadat aanvoerder José Fonte zijn recente contractverlenging na 21 minuten van extra cachet had voorzien door uit een corner de 1-0 binnen te knikken, was het de de kersverse Oranje-international die de voorsprong wist te verdubbelen.

Van Dijk, die in de desastreuze EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië een matige indruk achterliet, vijzelde zijn vertrouwen op met een intikker in twee instanties, nadat een kopbal van Pellè voor de voeten van de verdediger was beland. De bezoekers gingen na rust op zoek naar de aansluiting en verkregen die ook. Jamie Vardy vond in de 67ste minuut het net, op aangeven van Nathan Dyer.

Het publiek in St. Mary's Stadium had een paar minuten daarvoor nog de handen warmgeklapt bij de rentree van Jordy Clasie, die na lang blessureleed terugkeerde en een half uur mocht meedoen. De oud-Feyenoorder zag Leicester in de slotfase nog aandringen met een schot van Vardy, dat net over de lat zeilde, als belangrijke waarschuwing negen minuten voor tijd.

Kelvin Davis, die de aan zijn rug geblesseerde Maarten Stekelenburg verving onder de lat, leek in het restant geen tegentreffer meer te hoeven toestaan, maar Vardy wierp zich in de laatste minuut van de reguliere speeltijd tóch nog op als plaaggeest van The Saints door voor de 2-2 te tekenen.