Treffer Heitinga hoogtepunt bij zakelijke bekerzege Ajax

Ajax heeft zich woensdagavond ten koste van De Graafschap geplaatst voor de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi: 2-0. Sprankelend was het opnieuw niet wat de ploeg van trainer Frank de Boer liet zien tegen de hekkensluiter van de Eredivisie. Een laat doelpunt van John Heitinga vergoedde veel.

Niemand in De Arena zal er voorafgaand aan hebben getwijfeld dat Ajax de bekerwedstrijd tegen De Graafschap zou gaan winnen. Maar met het dramatische Eredivisie-doelsaldo van de ploeg van trainer Jan Vreman in ogenschouw (2-16) en de uitstekende doelcijfers van de Amsterdammers (16-2) was doorgaan naar de volgende ronde toch het minste wat mocht worden gevraagd van de koploper van de Eredivisie.

Ajax had vooral in de eerste 25 minuten na rust echter grote moeite de weg naar het doel van Hidde Jurjus te vinden. De goalie van De Graafschap had vóór rust de ballen nog regelmatig op zich af zien komen. Daley Sinkgraven kopte van dichtbij op zijn voeten, Nemanja Gudelj schoot in de rebound hard tegen de paal, terwijl Lasse Schöne uit een vrije trap net over schoot en Arek Milik van afstand tegen de lat knalde.

Viktor Fischer brak vlak voor rust de ban met zijn derde doelpunt van het seizoen.

Nadat diezelfde Milik vier minuten voor rust de volledig vrijgelaten Viktor Fischer (foto) in staat had gesteld de openingsgoal binnen te tikken, bleef de verwachte stormloop echter uit. In de tweede helft duurde het zelfs tot de zeventigste minuut voordat de eerste doelpoging van Ajax een feit was. Het onmachtige De Graafschap mocht daardoor blijven hopen op een stunt, al kwam die - op een afgekeurd doelpunt van Erik Quekel in de eerste helft na – nooit dichtbij.

Met liefst vijf wisselingen in de basisopstelling – behalve Schöne kregen ook doelman Diederik Boer en de verdedigers Ricardo van Rhijn, Mike van der Hoorn en Nick Viergever een basisplaats – boekte Ajax daarom opnieuw een zakelijke zege. Nadat John Heitinga in de 82ste minuut nog mocht opdraven als invaller, viel er voor het Amsterdamse publiek toch nog iets te juichen. De 31-jarige verdediger kopte enkele minuten na zijn rentree uit een corner de 2-0 binnen.