Treffen met Colombia primeur voor het Nederlands elftal

Oranje heeft dinsdagavond in de Amsterdam Arena een primeur. Voor het eerst treft Nederland Colombia als tegenstander. VI.nl legt de komende tegenstander onder de loep.

Treffen met Colombia primeur voor het Nederlands elftal

De Colombianen, die door hun uitstekende vierde plaats op de FIFA-wereldranglijst op het WK in Brazilië groepshoofd zullen zijn, staan onder leiding van José Pékerman. Sinds zijn aantreden in januari 2012 maakt hij grote indruk. De Argentijn is de eerste buitenlander in dertig jaar die de zeggenschap heeft over de Colombiaanse ploeg, maar wordt vanwege zijn reputatie als tactisch genie en verleden als speler in Colombia snel geaccepteerd.

Met AS Monaco-spits Radamel Falcao (foto boven), die furore maakte bij Atlético Madrid, heeft Colombia een heuse sterspeler in de gelederen. Met Jackson Martínez (FC Porto), Carlos Bacca (Sevilla) en Víctor Ibarbo (Cagliari) is de aanvallende potentie bovendien groot. Ook PSV-rechtsback Santiago Arias maakt deel uit van de nationale ploeg.

Carlos Valderrama, die als bijnaam De Witte Gullit had, is uiterst lovend over zijn opvolgers.
Carlos Valderrama, die als bijnaam De Witte Gullit had, is uiterst lovend over zijn opvolgers.

Juist een van de sterren van weleer verwacht veel van de Oranje-opponent op het komende WK. 'Dit elftal kan geschiedenis schrijven. Het potentieel in de voorhoede is ongekend en de rest van de ploeg speelt gedisciplineerd. Ik verheug me op de toekomst', liet Carlos Valderrama, de beste voetballer die Colombia ooit voortbracht, zich al eens ontvallen.

Exoot
Tussen de Colombianen is er opvallend genoeg plaats voor één ware exoot: doelman Faryd Mondragón. De 42-jarige veteraan werd vanwege zijn ervaring door Pékerman aan de groep toegevoegd. In Brazilië is Mondragón straks mogelijk de oudste WK-deelnemer aller tijden. Dan moet hij nog wel de concurrentiestrijd van David Ospina (Olympique Nice) winnen. Zijn collega-doelman is momenteel geblesseerd, waardoor Mondragón ook donderdag tegen België (2-0 zege) onder de lat mocht plaatsnemen. Normaliter is Ospina eerste keus.

Faryd Mondragón.
Faryd Mondragón.

Mondragón, die uitkwam voor onder meer Real Zaragoza, Galatasaray en 1. FC Köln, keerde vorig jaar terug naar Deportivo Cali, de club waar hij zijn loopbaan in 1990 begon. Mondragón (foto rechts) is een levende relikwie. Hij was reserve tijdens het WK van 1994, stond onder de lat tijdens de eindronde van ’98, deelde de kleedkamer met Valderrama, maakte alle hoogte- en dieptepunten van het Colombiaanse voetbal van nabij mee en vertegenwoordigt een generatie waaraan met veel verlangen wordt teruggedacht. Nu treft hij met zijn ploeg voor het eerst het Nederlands elftal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen