Transferdagboek 31/08: Sakho, Rooney en Cvitanich

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 31/08: Sakho, Rooney en Cvitanich

Na dit weekend lijkt het dan echt zo ver te zijn. Dan gaat Liverpool Mamadou Sakho overnemen van Paris Saint-Germain. De granieten verdediger kost minimaal negentien miljoen euro en dat bedrag kan door de nodige bonussen zelfs nog oplopen tot 23 miljoen euro. Met de komst van de Fransman zou manager Brendan Rodgers zijn gewilde verdedigende versterking krijgen.

Dario Cvitanich mislukte ooit bij Ajax, maar heeft vorig seizoen de aandacht van AS Roma getrokken. Toen kwam hij bij Olympique Nice tot negentien doelpunten, waardoor de Romeinen hem nu graag zouden kopen. Als dat lukt, volgens l'Équipe is het eerste bod al uitgebracht, wordt de Argentijnse spits collega van Kevin Strootman. De Nederlandse middenvelder maakte eerder deze zomer, net als Gervinho en Adem Ljajic, de overstap naar Roma.

Wie niet van club lijkt te gaan verkassen, is Wayne Rooney. In ieder geval niet naar Chelsea. Coach José Mourinho heeft aangegeven af te zien van de komst van de Manchester United-spits. Vreemd is dat niet, de deadline die Mourinho had gegeven voor de totstandkoming van de overgang was overschreden en in de tussentijd had hij ook al niemand minder dan Samuel Eto'o verleid tot een avontuur in Londen.

Kevin-Prince Boateng toog deze week naar Schalke 04. Hij verruilde AC Milan, dat tien miljoen euro overhield aan de Ghanese international. Maar klaarblijkelijk is er ook gesproken met Borussia Dortmund. Dat verklapte trainer Jürgen Klopp. 'Ik had contact met hem. Maar toen ik hem een smsje stuurde, met de tekst: Schalke????????, hoorde ik niks meer. Maar ik vergeef het hem. Zo werkt het nu eenmaal. Hij neemt zijn eigen beslissingen', aldus de Duitser, die daarmee wel aangeeft dat Dortmund zich nog oriënteert op versterkingen.

Boateng in dienst van AC Milan.
Boateng in dienst van AC Milan.

In Engeland worden drukke laatste dagen van de transferperiode verwacht. Arsenal heeft nog steeds geen beroep gedaan op de flinke gevulde oorlogskas. De tijd begint te dringen voor manager Arsène Wenger, die ogenschijnlijk ook oog heeft voor goedkopere aanwinsten.

Want naast Julian Draxler (prijskaartje 45 miljoen euro) en Kaká valt ook de naam Salomon Kalou als potentiële versterking voor The Gunners. Voor de voormalig Feyenoorder hoeft slechts drie miljoen euro te worden overgemaakt naar Lille, waar Kalou het wel heeft gezien.

Ook Manchester United heeft nog geen grote transfer gedaan onder nieuwe manager David Moyes. Maar in Engeland wordt geopperd dat de regerend kampioen de komende dagen tachtig miljoen euro gaat uitgeven voor vier nieuwe spelers.

Ander Herrera (Athletic de Bilbao), Daniele de Rossi (AS Roma), Marouane Fellaini en Leighton Baines (beiden Everton) zijn de beoogde aanwinsten, al is nog maar de vraag of Moyes het viertal ook daadwerkelijk mag begroeten op Old Trafford.  Ook Fabio Coentrão is bovendien in beeld.

In Bilbao wordt gezegd dat er niet wordt onderhandeld. Voor Herrera moet de gelimiteerde afkoopsom van 36 miljoen worden neergelegd. En AS Roma-trainer Rudi Garcia heeft de hoop op De Rossi weggenomen. 'Hij is een man van zijn woord en zal dit seizoen bij Roma blijven.'

Verder is het ook de vraag of Everton voor een bod van bijna vijftig miljoen euro door de knieën gaat en alsnog instemt met het vertrek van Fellaini én Baines.

Met nog enkele dagen voor de boeg op de transfermarkt begint hier en daar de spanning op te lopen. Ook bij FC Twente is dat voelbaar, omdat er nog immer speculaties zijn over een vertrek van Dusan Tadic. Officieel heeft er zich nog geen club gemeld in Enschede voor de Servische aanvaller.

'De berichten in de media doen echter wel iets met de groep en de trainers, maar we laten ons er niet door uit het lood slaan', zei trainer Michel Jansen. 'Het liefst hoor ik Dusan zeggen: Ik blijf, aan mijn lijf geen polonaise. Dat had hij kunnen zeggen, maar deze situatie zie je overal terug.'

Ook aan de andere kant is de druk voelbaar. De zoektocht van NEC naar versterkingen verloopt moeizaam. De Nijmeegse club heeft vooralsnog vooral nee te horen gekregen. Zo wil Feyenoord zo kort voor het sluiten van de transfermarkt niet meewerken aan een (tijdelijke) verhuizing van Harmeet Singh.

Ook klopte NEC tevergeefs aan bij Ajax. Ook in Amsterdam kreeg de Nijmeegse club nul op het rekest bij het verzoek Davy Klaassen en Stefano Denswil op huurbasis te kunnen overnemen. Met het afscheid van Christian Eriksen en Toby Alderweireld wil Ajax dat tweetal niet kwijt.

De Amsterdammers willen juist de selectie versterken. Technisch directeur Marc Overmars heeft naar eigen zeggen meerdere opties, waarover hij zaterdag meer duidelijkheid hoopt te krijgen. Naast Lerin Duarte (Heracles Almelo) valt de naam Yossi Benayoun. De 33-jarige middenvelder is transfervrij na zijn vertrek bij Chelsea.

Volgens Daily Mail kan Ajax ook zaken doen met Tottenham Hotspur. De Londense club zou namelijk Tom Carroll hebben aangeboden. De Engelse jeugdinternational staat er weliswaar goed op bij manager André Villas-Boas, maar dreigt nauwelijks aan spelen toe te komen voor de grote concurrentie. In Amsterdam zou er wel zicht zijn op die gewenste speeltijd.

Bekijk hier al onze video's