Transferdagboek 16/07: Marquinhos, Fabregas & Rooney

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 16/07: Marquinhos, Fabregas & Rooney

Na het binnenhalen van Edinson Cavani heeft Leonardo nog een afscheidscadeautje voor hij de deur dicht trekt bij Paris Saint-Germain. De Braziliaanse technisch directeur wil zijn Parijse werkgever nog Marquinhos aanbieden als laatste grote transfer onder zijn leiding.

Er hangt wel een stevig prijskaartje aan het afscheidscadeautje. AS Roma, waar de Braziliaanse jongeling nog tot medio 2017 onder contract staat, maakt dankbaar gebruik van de belangstelling van Barcelona om de prijs flink op te drijven. Paris Saint-Germain zou inmiddels 35 miljoen euro hebben geboden voor negentienjarige verdediger.

Volgens de zaakwaarnemer Roberto Calenda is er echter nog een kaper op de kust. 'Er liggen biedingen van PSG, Barcelona en Manchester United. En Roma gaat een daarvan accepteren', aldus de agent in Spaanse media.

Manchester United heeft met flinke concurrentie te maken in de strijd om Marquinhos, maar dat is ook het geval bij de pogingen Cesc Fabregas naar Old Trafford te halen. Het overigens door Barcelona afgewezen bod van 29 miljoen euro heeft namelijk wel enkele andere clubs in Engeland wakker geschud.

Naast Arsenal, dat een terugkoop-optie heeft op Fabregas, staan Manchester City en Chelsea op scherp. Althans, dat wordt gemeld in Engeland. Dat de Spaanse middenvelder volgens zijn trainer Tito Vilanova helemaal niet weg wil uit Barcelona wordt daarbij afgedaan als voor de bühne. Fabregas staat wel degelijk open voor een terugkeer in de Premier League, maar spreekt dat nog niet uit voordat zijn club een bod accepteert. Gary Cahill én Eden Hazard hebben voor Wayne Rooney de deur naar Chelsea wagenwijd opengezet. Zij zien de aanvaller van Manchester United graag naar Londen komen. 'Rooney zou een briljante aankoop voor ons zijn. Een geweldige speler met veel ervaring. En hij is nog jong, 27 jaar pas', aldus Hazard. 'We weten allemaal dat Rooney een geweldige speler is. Hij is van wereldklasse', vult Cahill aan.

Eerder deze week liet Man Utd-manager David Moyes nog weten dat hij Rooney geen basisplaats kan garanderen. 'Rooney is niet belangrijker dan de club', aldus Moyes. 'Als Robin Van Persie om de één of andere reden uitvalt, zullen we Rooney nodig hebben. Wayne heeft een belangrijke rol in het team. We verlangen van hem zo veel mogelijk doelpunten.'

Opvallend genoeg ziet Branislav Ivanovic liever een andere aanvaller naar Chelsea komen: Luis Suarez. De verdediger werd in april in zijn arm gebeten door de speler van Liverpool, die voor dat vergrijp voor tien duels werd geschorst. Maar Ivanovic is bereid dat door de vingers te zien. 'Meteen na de wedstrijd zei ik al dat wat er op het veld is gebeurd, ook op het veld blijft. Hij is een van de beste aanvallers in de Premier League. Ik heb geen probleem met hem.'

De voormalig Ajacied gaf echter in een eerder stadium aan dat hij Engeland graag wil verlaten. Real Madrid werd genoemd als mogelijke nieuwe bestemming en Liverpool ziet hem liever naar Spanje vertrekken dan naar een concurrent. The Reds willen dan een deal waarin Gonzalo Higuaín wordt betrokken. De Argentijn leek op weg naar Arsenal, maar speelt nog altijd voor De Koninklijke.

Hull City keert terug in de Premier League en manager Steve Bruce zou zijn selectie graag nog versterken. Adel Taarabt (foto onder) is een van de gewenste aankopen; de Marokkaanse spelmaker degradeerde het afgelopen seizoen juist naar het Championship. Een andere gegadigde is Nicklas Bendtner, die mag vertrekken bij Arsenal. Eerder deze transferperiode was de Deen in beeld bij Eindtracht Frankfurt. Juventus wil zijn selectie graag verder versterken, maar dan moet het eerst wel wat overbodige spelers kwijt. En dat lijkt te gaan lukken, want drie spelers zijn op weg naar de Premier League. Emanuele Giaccherini meldde zich maandag in Peschiera del Garga, waar Sunderland zich voorbereidt op het nieuwe seizoen. De 28-jarige middenvelder, die vorige maand tijdens het toernooi om de Confederations Cup nog vijf keer in actie kwam namens Italië, moet zo'n acht miljoen euro kosten.

Ook verwacht De Oude Dame twee spitsen te slijten in Engeland. De interesse van Norwich City in Fabio Quagliarella was al bekend, maar ook Alessandro Matri lijkt op weg naar de Premier League. De 28-jarige spits, die in 69 competitieduels 27 keer scoorde namens Juve, wordt gevolgd door Liverpool. De club uit Turijn versterkte zich deze transferperiode met twee nieuwe aanvallers: Fernando Llorente (Athletic de Bilbao) en Carlos Tévez (Manchester City).

Franco Di Santo gaat deze transferperiode ook aan de slag bij een andere club. De 24-jarige Argentijn degradeerde afgelopen seizoen met Wigan Athletic uit de Premier League, maar had daar een aflopende verbintenis. West Bromwich Albion toonde al belangstelling, maar nu heeft ook Swansea City zich gemeld voor de voormalig Chelsea-spits. The Swans zien in Di Santo de ideale backup voor Wilfried Bony en Michu.

Ook Barcelona is op zoek naar breedteversterkingen en lijkt te zijn uitgekomen bij Mathieu Valbuena. Tenminste, als we zijn zaakwaarnemer mogen geloven. Christophe Hutteau liet weten onlangs een ontmoeting te hebben gehad met technisch directeur Andoni Zubizarreta. 'Hij vertelde mij dat de technische staf Valbuena een erg interessante speler vindt.' De 28-jarige spelmaker staat nog tot medio 2017 onder contract bij Olympique Marseille.

Dan tot slot over naar Manchester United, waar manager David Moyes niet tevreden is over zijn opties voor het middenveld. De opvolger van Sir Alex Ferguson wil naast Cesc Fabregas ook Marouane Fellaini naar Old Trafford halen. De 25-jarige middenvelder van Everton heeft een afkoopsom van 27 miljoen in zijn contract staan en The Toffees zullen hem voor minder niet laten gaan.

Bekijk hier al onze video's