Transferdagboek 11/06: Afellay, Daniel Alves & Varane

Het seizoen is ten einde, waardoor het de transferperikelen zijn die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 11/06: Afellay, Daniel Alves & Varane

Tottenham Hotspur lijkt zich opnieuw te willen versterken met Ibrahim Afellay. Aangezien het nog altijd onzeker is of sterspeler Gareth Bale de club trouw blijft, zeker nu Real Madrid een recordbedrag voor de Welshman wil neerleggen, moet de middenvelder op White Hart Lane voor de creativiteit gaan zorgen.

Afellay staat officieel nog onder contract bij Barcelona, maar de kans dat hij op speelminuten kan rekenen is gering. De voormalige PSV'er werd afgelopen seizoen door de Catalanen verhuurd aan Schalke 04, maar kon ook daar vanwege blessures het verschil niet maken.

In Barcelona heeft Afellay echter nog een contract voor twee jaar, dat hem naar verluidt recht geeft op zo'n 2,5 miljoen euro per jaar als salaris. Of de club uit Londen dit bedrag overheeft voor een speler die al een tijd niet meer heeft geschitterd is dus nog maar de vraag.

Zijn officiële werkgever, Barcelona, ziet mogelijk verdediger Daniel Alves naar Paris Saint-Germain vertrekken. Alves is al vijf jaar lang basisspeler bij de Catalanen, maar lijkt nu te kiezen voor de ambitieuze club uit Parijs.

Het doorgaans betrouwbare L'Equipe zegt dat de Braziliaan, die al elf seizoenen in de Primera División uitkomt (voor Sevilla en Barça) de interesse uit de Franse hoofdstad serieus neemt. Minder serieus te nemen is de kandidaat die Barcelona voor ogen heeft om de defensie na het mogelijke vertrek van Alves te versterken.

Niemand minder dan de talentvolle verdediger van aartsrivaal Real Madrid, Raphaël Varane, is volgens TV3 volgend seizoen wellicht in het rood-blauw te bewonderen. Barcelona zou zelfs al een bod van dertig miljoen euro op de Fransman hebben gedaan. Fernando Torres (foto boven) mag dan het vertrouwen krijgen van manager José Mourinho, blijkbaar hebben ze bij Chelsea er geen moeite mee als de Spanjaard Stamford Bridge verlaat. The Blues hebben de spits betrokken in een poging Napoli te vermurwen Edinson Cavani naar Londen te laten gaan. De Italiaanse club heeft echter het aanbod van Chelsea - volgens Daily Express veertig miljoen euro plus Torres – als ontoereikend van de hand gewezen.

In Portugal worden vraagtekens gezet bij de toekomst van Zakaria Labyad bij Sporting Lissabon. De voormalig PSV'er zou te zwaar op de begroting drukken van de financieel wankele club. De keuze lijkt te gaan tussen deze zomer vertrekken of akkoord gaan met een lager salaris.

Volgens zijn zaakwaarnemer Marcel Veerman is dat echter allemaal niet aan de orde. 'Komend seizoen zal de echte Labyad te zien zijn! En hij wil blijven bij Sporting', tekende A Bola op uit de mond van Veerman.

Een andere voormalig PSV’er, Johan Vonlathen, staat aan de vooravond van zijn rentree. De pas 27-jarige aanvaller leek klaar nadat zijn contract bij het Colombiaanse Itagüí Ditaires in 2012 werd ontbonden. Bij Grasshoppers krijgt de carrière van de jongste EK-doelpunten maker ooit een nieuw impuls.

De terugkeer van Andrei Arshavin (foto) bij Zenit Sint-Petersburg is weer een stapje dichterbij gekomen. De Russische aanvaller, die bij Arsenal geen nieuw contract meer kreeg, heeft zich gemeld bij zijn oude club om de overgang af te ronden. Daarmee lijkt Besiktas achter het net te vissen. Waar Paris Saint-Germain in de transferperikelen meestal de hoofdrol van kopende club vertolkt, wordt nu eens een speler met een vertrek uit Parijs in verband gebracht. Javier Pastore (23) zou bovenaan het lijstje van AC Milan staan, weet La Gazzetta dello Sport.

En dat is opmerkelijk. Vorig seizoen werd Pastore nog voor veertig miljoen overgenomen van Palermo, waar hij furore maakte en al eerder de aandacht van Milan trok. Nu eens te meer is gebleken dat Kaká te hoge salariseisen heeft voor een terugkeer naar de modestad, zou de aandacht verlegd zijn naar de Argentijn. Gezien de aanwezigheid van technisch directeur Leonardo, in het verleden coach van AC Milan, is het telefoontje van Adriano Galliani wel weer te verklaren.

Dan over naar Arsenal, waar het nu toch echt eens van investeringen lijkt te komen. Arsène Wenger zou immers Benfica-spelmaker Nicolás Gaitán op de korrel hebben. Dat er in het nog tot medio 2016 lopende contract van de Argentijn een afkoopsom van vijftig miljoen euro staat, is voor Arsenal niet langer een probleem.

Wellicht dat de verkoop van Thomas Vermaelen voor de nodige inkomsten kan zorgen. De Belg, die lang niet altijd meer een basisplaats heeft, wordt gevolgd door niemand minder dan Champions League-winnaar Bayern München. En als we dan toch bij Bayern zijn, ontkomen we niet aan een update rond de situatie van Robert Lewandowski (foto). De Poolse spits kreeg onlangs te horen dat Borussia Dortmund hem deze zomer per se niet wil slijten aan rivaal Bayern. 'Maar ik geloof niet dat dat al zo definitief is', stelt Lewandowski in Bild. 'Ik denk dat de situatie nog kan veranderen.'

Veranderen is voor Dortmund ook een optie. De club zou Lewandowski het driedubbele van zijn huidige salaris willen aanbieden om hem in plaats van nog slechts een jaar langdurig in Dortmund te houden.

Iemand die Duitsland juist zou kunnen verlaten, is Julian Draxler. De middenvelder van Schalke 04 zou volgens Die Welt een van de spelers zijn met wie trainer José Mourinho Chelsea wil gaan wederopbouwen. De jonge Duitser (19) is overigens wel een duur bouwsteentje: 45,5 miljoen euro om precies te zijn.

We besluiten in Nederland. Het rijtje internationale topclubs onder aanvoering van Juventus, dat Nacer Chadli (23) volgt, is nog wat groter geworden. Het kapitaalkrachtige Shakhtar Donetsk zou zich hebben gemeld. 'En het is een gigantisch contract dat hem wordt geboden', vertelt de belangenbehartiger van de Belg in Het Nieuwsblad. Twente zal de ontwikkelingen met genoegdoening aanzien. De genoemde transfersom voor de nog maar een jaar onder contract staande Chadli ligt inmiddels al rond de tien miljoen euro.

Bekijk hier al onze video's