Transferdagboek 07/01: Biglia, broers Bokila en Jovetic

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 07/01: Biglia, broers Bokila en Jovetic

Het lijkt voor Anderlecht tijd om afscheid te nemen van Lucas Biglia. De Argentijnse middenvelder vertrok voor de feestdagen naar zijn vaderland, maar keerde nog altijd niet terug. Daardoor ontbreekt hij momenteel op het trainingskamp in het Turkse Belek.

Belgische media stellen dat Biglia op deze manier een transfer wil afdwingen. De clubleiding van Anderlecht laat het er echter niet bij zitten. Omdat Biglia niet bereikbaar is, heeft de club advocaten alvast ingeschakeld om mogelijke stappen door te nemen.

Vlak voor zijn vertrek naar Argentinië benadrukte Biglia nog maar eens toe te zijn een nieuwe werkgever. Belangstellenden als AC Milan, Borussia Dortmund, Fiorentina, Málaga, Newcastle United kunnen hem voor het contractueel vastgestelde bedrag van acht miljoen euro overnemen van de Belgische lijstaanvoerder.

Veel gemoedelijker gaat het er in Florence aan toe. Hoewel Stevan Jovetic er maandag een concurrent bij kreeg door de komst van Giuseppe Rossi, laat Fiorentina weten dat het geenszins de bedoeling is dat de Montenegrijnse sterspeler nu vertrekt.

Rossi is nog druk bezig met het herstel van een slepende kruisbandblessure, maar nadat bekend werd dat hij bij La Viola had getekend, trokken Italiaanse media de conclusie dat een lucratieve verkoop van Jovetic de enige volgende logische stap was.

Zo toonde bijvoorbeeld Juventus in de zoektocht naar een topspits al belangstelling voor Jovetic. Toch is het niet hij, maar Didier Drogba (foto onder) die in de winterstop het primaire doelwit van de landskampioen is. Voorzitter Giuseppe Marotta bevestigt in Italiaanse media de interesse in de 34-jarige Ivoriaan, die na een half jaar alweer weg wil bij Shanghai Shenhua en volgens zijn zaakwaarnemer graag in de Serie A wil voetballen.

'We bekijken of zijn financiële eisen overeenkomen met wat wij kunnen bieden', stelt Marotta. 'Het is vanzelfsprekend dat een club als Juventus altijd op zoek is naar versterkingen, zeker als we de Champions League willen winnen. Het is echter nooit eenvoudig om een goede speler te vinden die ook nog eens financieel haalbaar is.' Dan opmerkelijk nieuws rond Jeremy Bokila. De 24-jarige in Kinshasa (DR Congo) geboren Nederlander is na periodes bij AGOVV Apeldoorn, SV Zulte Waregem en Sparta Rotterdam neergestreken bij Petrolul Ploiesti. In de Roemeense competitie heeft hij met zes doelpunten dusdanig veel indruk gemaakt, dat Steaua Boekarest – opponent van Ajax in de Europa League- interesse heeft. 'Hij kan een grote ster worden', liet voorzitter Gigi Becali enkele dagen terug optekenen

De clubleiding van Petrolul blokkeerde een overgang echter. Maar Bokila liet het daar niet bij zitten. Hij raadde Steaua aan zijn broers Wim en Noah te testen. 'We zijn als drie druppels water. Ze zijn allebei minstens even goed als ik en ze zijn allebei spitsen.' De vraag is of Becali die tip serieus dient te nemen. De 25-jarige Wim Bokila begon zijn loopbaan bij AGOVV Apeldoorn en zit momenteel zonder club na een weinig geslaagde periode bij MSK Zilina in Slowakije. Van Noah is niet bekend of hij ooit profvoetbal heeft gespeeld.

Salomon Kalou heeft allerminst moeite met de clubs die interesse in hem hebben. De oud-Feyenoorder heeft het na een half jaar al weer gezien bij Lille, dat op z’n beurt ook af wil van de Ivoriaan. 'Ik ben vereerd met teams waarmee ik in verband word gebracht. Dat betekent dat ik niet zo'n slechte speler ben als sommigen denken. Clubs als Liverpool en West Ham United zijn erg goed.'

Mocht de interesse van Anzhi in Nicolas Lombaerts daadwerkelijk tot een transfer leiden, dan kan trainer Guus Hiddink een gemotiveerde Belgische verdediger verwelkomen. 'Ik heb gehoord van de interesse en ik vind het een eer. Anzhi is een opkomende ploeg die steeds beter zal worden. Waarom zou ik geen nieuwe uitdaging aangaan?', zegt de Belg over de belangstelling van FC Anzhi.

'Wat mijn exacte transferprijs is, weet ik niet', vervolgt Lombaerts (foto onder) in Het Nieuwsblad. 'Ik schat meer dan tien miljoen euro. Maar Anzhi is rijk. En als Zenit mij echt wil houden, moet het maar een nieuw contractvoorstel doen.' Zijn contract in Sint-Petersburg loopt tot 2014. Het boek 'De streken van Mario Balotelli' kreeg afgelopen week weer een nieuw hoofdstuk. Het opstootje met manager Roberto Mancini op het trainingsveld zou de druppel zijn geweest voor de leiding van Manchester City om afscheid te nemen van het enfant terrible.

Gelukkig heeft City volgens Sunday People al een opvolger op de korrel. De club met de schijnbaar onuitputtelijke bron van euro's wil namelijk voor 55 miljoen euro Edinson Cavani weghalen bij Napoli. City overweegt om Balotelli te laten gaan, zodat ze Cavani kunnen kopen? Ik zie Balotelli hier in Napels liever samenspelen met Cavani.'

Het zijn de woorden van Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis, diein december nog liet weten een bod van 55 miljoen te hebben afgewezen op de Uruguayaanse goalgetter. Zondag deed Cavani met een hattrick tegen AS Roma weer van zich spreken. In zijn contract is vastgelegd dat hij voor 63 miljoen euro mag vertrekken.

Chelsea heeft met Demba Ba al één slag geslagen op de transfermarkt, en gaat nu voor een tweede offensieve versterking. Manager Rafael Benítez kan mogelijk een dezer dagen de aanvallende middenvelder Taison verwelkomen om Stamford Bridge. Metalist Kharkiv heeft naar verluidt ingestemd met een transfersom van veertien miljoen euro voor de 24-jarige Braziliaan.

Elders in Londen kan manager Martin Jol op zijn beurt een andere versterking verwachten. Volgens Russische media staat namelijk Andrei Arshavin op het punt Arsenal te verruilen voor Fulham. Met de overgang zou een bedrag van ruim vijf miljoen euro gemoeid zijn. De 31-jarige international is bij The Gunners op een zijspoor beland.

Terwijl Ivan Perisic afscheid nam in Dortmund en werd verwelkomd bij VfL Wolfsburg, maakt de Duitse kampioen werk van het aantrekken van de Franse aanvaller Loïc Rémy. Althans, volgens L'Equipe staat Borussia Dortmund op het punt de spits over te nemen van Olympique Marseille voor een zo'n elf miljoen euro. The Guardian meldt echter dat Newcastle United zo goed als rond is met de zeventienvoudig international. Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van de fotodatabank VI Images.

Bekijk hier al onze video's