Toplanden krijgen vier vaste CL-plekken

Reacties

De topvier van de coëfficiëntenlijst van de UEFA heeft vanaf 2018 recht op vier vaste deelnemers in de Champions League, zo heeft de UEFA vrijdag aangekondigd.

Toplanden krijgen vier vaste CL-plekken

Spanje, Duitsland, Engeland en Italië bekleden momenteel de eerste vier plaatsen. De maatregel gaat in vanaf het seizoen 2018/19, wanneer de nieuwe televisiecontracten van kracht zijn. Aan het aantal deelnemers, 32, wordt niet getornd.

Donderdag heeft de UEFA-top rond de Champions League-loting in Monaco overlegd over een nieuwe opzet. De verandering is een handreiking naar de topclubs, die hebben gedreigd een Super League op te zetten. Het is nog onbekend op welke manier de andere zestien plekken worden ingevuld, maar duidelijk is wel dat de maatregel ten koste gaat van clubs uit 'kleinere landen'. 'Elke club, hoe groot of klein ook, heeft nog steeds de kans om het toernooi te halen. De Champions League blijft een open competitie', meldt de UEFA desondanks.

Momenteel moeten de nummers vier uit de competities van een topdrie-land nog een voorronde overleven. De huidige nummer vier van de coëfficiëntenlijst heeft slechts recht op twee vaste Champions League-plekken. Momenteel bekleedt Italië die positie. De Serie A-vertegenwoordiger sneuvelde in zes van de laatste zeven seizoenen in de kwalificaties.

Al sinds het seizoen 1999/2000 nemen 32 clubs deel aan het belangrijkste Europese clubtoernooi. Tot en met de jaargang 2002/03 waren er twee poulefases, waarna de knock-outfase begon in de kwartfinale. De tweede groepsfase werd in het seizoen 2003/04 geschrapt. Sindsdien zijn grote mutaties uitgebleven.

Andere veranderingen
De UEFA kondigt diverse andere veranderingen aan. Zo wordt de manier waarop het clubcoëfficiënt tot stand komt aangepast, waarbij ook 'historisch succes' wordt meegewogen. Pas in een later stadium wordt dit plan nader uitgewerkt, waarschijnlijk onder leiding van de nieuwe UEFA-preses, die in september wordt gekozen. Verder zullen sportieve prestaties zwaarder meetellen bij het verdelen van alle miljoenen. Bovendien wordt het prijzengeld in zowel de Europa League als de Champions League verhoogd.

De mutaties zijn het gevolg van besprekingen tussen de UEFA met verschillende stakeholders, zo laat de UEFA trots weten. 'De UEFA, de clubs, de competities en de bonden hebben met één stem gesproken.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.