Toornstra en Kuijt wijzen Feyenoord de weg in stadsderby

Feyenoord heeft geen moment last gehad van Excelsior. De slordige Kralingers gingen met 3-0 onderuit in De Kuip. Dirk Kuijt schroefde zijn seizoenstotaal op met twee treffers, terwijl Jens Toornstra bij alle doelpunten optrad als aangever.

Voor Toornstra was dat een fijn gegeven, want hij kreeg van trainer Giovanni van Bronckhorst in zijn basisformatie de voorkeur boven Bilal Basaçikoglu. Dat vertrouwen betaalde hij al in de 21ste minuut terug door zijn eerste assist te verzorgen. Aanvoerder Kuijt kroop bij de hoekschop van de buitenspeler naar de eerste paal en kopte in de verre hoek de 1-0 achter doelman Tom Muyters (foto).

In de 33ste minuut bereidde het duo de 2-0 van Eljero Elia voor. Kuijt dreef verdediger Jurgen Mattheij in het nauw en onderschepte, waarna de bal in het bezit kwam van Toornstra. Die kwam met een voorzet, die spits Michiel Kramer door zijn benen liet gaan, waarop Elia raak schoot. Door die treffer werden de verhoudingen ook in de score helder uitgedrukt, want de bezoekers waren in De Kuip onmachtig en vooral slordig. Het was dat Muyters (schoten Elia en Kramer) en de defensie (gekraakt schot van Tonny Vilhena) nog geregeld goed opgesteld stonden, anders was de score al voor rust verder opgelopen.

Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuijt viert zijn openingstreffer met het publiek in De Kuip.

Nu moest het Rotterdamse publiek tot de 59ste minuut wachten op de 3-0, die tot stand kwam volgens beproefd recept: een voorzet van Toornstra, een bal door de benen van Kramer en Kuijt die als afmaker de trekker overhaalde. De van een wedstrijd schorsing teruggekeerde 35-jarige aanvaller - ook dit keer weer als offensieve middenvelder opgesteld - tekende daarmee alweer voor zijn achttiende competitietreffer van dit seizoen. Op de topscorersranglijst van Feyenoord wordt hij gevolgd door Kramer (twaalf goals), maar die kon de captain niet bijbenen.

De afgelopen zomer van ADO Den Haag overgekomen aanvalsleider kreeg kans op kans op kans, maar had het vizier niet op scherp. De ene keer verpestte Muyters het feestje, door er met zijn vingertoppen, hele handschoen of schoeisel nog aan te zitten, andere keren schoot hij de bal zelf in het zijnet in kansrijke positie. Dat maakte het feest in De Kuip er niet minder groot op, want door de fraaie zege en de nederlaag van AZ tegen PSV (2-4) heeft Feyenoord als nummer drie nu vijf punten voorsprong op de Alkmaarse nummer vier. Excelsior is zestiende, met 25 punten.