Toivonen uiterst trefzeker tegen tien Superboeren

De Graafschap is na zaterdagavond geen koploper meer in de Eredivisie. De Superboeren kwamen vol goede moed naar Eindhoven, maar zagen PSV al binnen vier minuten het duel beslissen.

Purrel Fränkel werd de schlemiel van de avond. De linksback van de Doetinchemse ploeg kneep in de vierde minuut naar binnen om de doorgebroken Jeremain Lens af te stoppen. Dit deed hij echter onreglementair waardoor arbiter Bas Nijhuis zich genoodzaakt zag Fränkel de rode kaart te tonen (foto). Balázs Dzsudzsák benutte de strafschop.
<br /> Bij de tweede goal van PSV speelde Nijhuis opnieuw een opmerkelijke rol. De scheidsrechter van dienst handelde op de enige juiste manier. Peter Jungschläger speelde op ongelukkige wijze een bal in de voeten van Toivonen. De assistent-scheidsrechter dacht dat deze assist van een PSV'er kwam. Nijhuis zag dat hier geen sprake van was, negeerde het vlagsignaal en stelde zo Toivonen in staat zijn eerste treffer van de avond te maken.

Na de onderbreking verstevigde Toivonen zijn eerste plek in het klassement der topschutters. De Zweed verlengde een corner met zijn hoofd en zag de bal, met enig fortuin, in het Doetinchemse doel ploffen.

Tegen de tien man van De Graafschap kwam PSV in het vervolg geen moment meer in de problemen en kon de thuisploeg naar hartenlust aanvallen. Een kolfje naar de hand van Toivonen, die zijn vijfde treffer van het nieuwe seizoen produceerde. De licht aangeslagen Zweed kreeg uit voorzorg al na een klein uur spelen zijn applauswissel.

Ibrahim Afellay mocht tegen de murw gebeukte Superboeren invallen. Ook een vijfde tegentreffer bleek De Graafschap niet bespaard. Een droge schuiver van Nordin Amrabat trof doel. Omdat Afellay zijn invalbeurt bekroonde met een doelpunt – hij schoot van dichtbij raak – werd er besloten met een ruime 6-0 overwinning voor de thuisploeg.