Togo hoopt later te mogen instromen tijdens Afrika Cup

Het nationale voetbalelftal van Togo is huiswaarts gekeerd. Christophe Padumhokou Tchao, minister van sport van het Afrikaanse land, sluit echter niet uit dat Togo alsnog zal deelnemen aan het toernooi om de Afrika Cup.

Togo hoopt later te mogen instromen tijdens Afrika Cup

Vrijdag werd de spelersbus van Togo onder geweervuur genomen in de opstandige Angolese regio Cabinda. Drie inzittenden (de chauffeur, assistent-bondscoach Abalo Amétélé en de perschef) kwamen om het leven. Ook raakten er twee voetballers geblesseerd.

'De spelers zijn met hun gevallen broeders uit Angola vertrokken', aldus sportminister Tchao. 'We zijn nog in overleg met de Afrikaanse voetbalbond om een regeling te treffen zodat we later aan het toernooi om de Afrika Cup kunnen beginnen.' Togo zou normaal gesproken maandag zijn eerste groepswedstrijd tegen Ghana hebben gespeeld.

In eerste instantie wilden de spelers van Togo niet voetballen in Angola, maar volgens sterspeler Adebayor zijn ze van gedachten veranderd. 'Vrijdag waanden we ons nog dood. We belden met onze familieleden om ze voor het laatst te spreken. Later dacht ik bij mezelf: Als we toch nog in Angola zijn, waarom zouden we dan niet voetballen.'

Adebayor legt uit dat de spelers zich inmiddels hebben neergelegd bij de wens van de regering van Togo. 'Zij wilden dat we zou vertrekken uit Angola, dus dat hebben we gedaan. In eerste instantie hoorden we dat Ghana en Ivoorkust ons voorbeeld zouden volgen, maar dat hebben ze niet gedaan. Eigenlijk had het toernooi uit respect voor de doden helemaal moeten worden afgelast.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen