Titelfavoriet Algerije met staart tussen de benen naar huis

Voor Algerije komt het toernooi om de Afrika Cup al in de groepsfase ten einde. De favoriet voor de eindzege wist ook zijn derde duel in Groep B niet te winnen, terwijl Tunesië uithaalde tegen Zimbabwe.

Senegal - Algerije 2-2
Senegal was voorafgaand aan het duel met Algerije al zeker van een plaats in de knock-outfase en dus liet bondscoach Aliou Cissé onder anderen sterspelers Sadio Mané (Liverpool), Idrissa Gueye (Everton) buiten de basis. Algerije moest winnen om nog kans te maken en beleefde met een treffer van Islam Slimani een droomstart. De spits herhaalde dat kunstje op aangeven van Leicester City-ploeggenoot Riyad Mahrez in de tweede helft nadat Papa Diop de gelijkmaker voor Senegal had gemaakt.

Ook die tweede Algerijnse treffer kwam Senegal echter te boven. Fenerbahçe-aanvaller Moussa Sow maakte de achterstand binnen een minuut ongedaan: 2-2. Daar bleef het bij, waardoor Senegal zich met zeven punten als groepshoofd plaatst voor de kwartfinale van het Afrika Cup-toernooi. Daarin is Kameroen, de nummer twee van Groep A, de tegenstander.

Voor Algerije betekent het gelijkspel tegen Senegal en de zege van Tunesië een beschamende uitschakeling in de groepsfase. De ploeg van Belgische bondscoach Georges Leekens, die met Mahrez de Speler van het Seizoen 2015/16 uit de Premier League in huis heeft en daarnaast over onder meer spelers van Napoli, FC Porto, Schalke 04 kan beschikken is daarmee dé grote teleurstelling van het toernooi.

Zimbabwe - Tunesië 2-4
Tunesië begon het toernooi nog met een nederlaag tegen Senegal (0-2), maar herstelde zich uitstekend met een overwinning op Algerije (2-1). Ook tegen Zimbabwe, met Vitesse-middenvelder Marvelous Nakamba in de basis, schoten de Tunesiërs uit de startblokken. Binnen 36 minuten was het al 0-3 door treffers van Naïm Sliti, Youssef Msakni en Taha Khenissi.

Knowledge Musona deed voor rust nog iets terug, maar Sunderland-aanvaller Wahbi Khazri maakt een einde aan alle illusies van Nakamba en zijn ploeggenoten. Het doelpunt van Tendai Ndoro was daardoor enkel van belang voor de statistieken. Tunesië plaatst zich knap met zes punten voor de kwartfinale, waarin een duel met het Burkina Faso van Ajax-spits Bertrand Traoré wacht.