Druk op gastland Gabon groeit na nieuwe tegenvaller

Gastland Gabon heeft ook zijn tweede groepsduel tijdens het toernooi om de Afrika Cup niet gewonnen. Net als de openingswedstrijd eindigde het duel met Burkina Faso in 1-1.

Gabon was het toernooi zaterdag gestart met een teleurstellend 1-1 gelijkspel tegen Guinea-Bissau in Groep A. Met een slotduel met Kameroen (zondag) in het vooruitzicht was een overwinning op Burkina Faso daarom zeer gewenst.

Het duel startte echter dramatisch voor Gabon, want in de 23ste minuut kwam Burkina Faso op voorsprong na een vlijmscherpe counter die volgde op een afgeslagen corner van het thuisland. Préjuce Nakoulma stoomde op naar het doel en net op het moment dat de Gabonese defensie vat op hem leek te krijgen, werkte de aanvaller van Kayserispor de bal toch nog in het doel.

Zeven minuten voor rust maakte Gabon gelijk via sterspeler Pierre-Emerick Aubameyang. Hij scoorde uit een strafschop, die was gegeven na een wilde overtreding van Burkina Faso-doelman Kouakou Koffi. In de tweede helft viel Ajacied Bertrand Traoré in bij Burkina Faso. Hij maakte een levendige indruk en soleerde zich in de 59ste minuut naar een grote kans. Doelman Didier Ovono voorkwam dat hij scoorde. Daar stond vlak voor tijd een grote Gabonese kans voor Denis Bouanga tegenover, maar ook hij scoorde niet.

Het gelijkspel (het zesde alweer op deze Afrika Cup) was daarmee terecht en brengt zowel Gabon als Burkina Faso op twee punten uit twee duels. Om 20.00 begint in Groep A Kameroen - Guinee-Bissau. Beide landen hebben een punt.