Gabon houdt zuur gevoel over aan opening Afrika Cup

Gastheer Gabon is onder een slecht gesternte begonnen aan het toernooi om de Afrika Cup. Debutant Guinee-Bissau sleepte zaterdag in de blessuretijd een gelijkspel uit het vuur: 1-1.

Een openingsceremonie met veel zang en dans ging vooraf aan de eerste wedstrijd op het landentoernooi dat voetbalminnend Afrika drie weken lang in de greep zal houden. In het Stade d'Angondjé voltrok zich vervolgens een eerste helft met weinig hoogtepunten. Beide teams ontbeerden de creativiteit om voor openingen te zorgen.

Guinee-Bissau legde daarbij het accent op de verdediging. De ploeg van bondscoach Baciro Candé plaatste zich zeer verrassend voor het eindtoernooi en leek te spelen voor een punt. Ironisch genoeg was het een defensieve fout die de underdog op achterstand zette. Een verdediger van Guinee-Bissau ging onder de bal door, waarop Denis Bouanga erin slaagde Pierre-Emerick Aubameyang te bedienen: 1-0.

De opkomst bij de openingsceremonie viel enigszins tegen.

De openingstreffer zorgde voor een levendige fase van Gabon, dat meer ruimte kreeg omdat Guinee-Bissau verder naar voren ging spelen. Aubameyang kreeg een aardige kans op de 2-0 na goed voorbereidend werk van Mario Lemina, maar de genadeklap bleef uit. Daardoor bleef Guinee-Bissau hoop houden op een positief resultaat.

Nadat Frédéric Mendy op aangeven van uitblinker Zezinho al een aardige kans had laten liggen, boekte Juary Soares letterlijk bij het ingaan van de blessuretijd wél succes. De verdediger kopte raak uit een vrije trap. Om 20.00 uur staan in dezelfde groep Burkina Faso en Kameroen tegenover elkaar in Libreville.