Tiental FC Utrecht houdt hoop na bloedstollend gevecht in Heerenveen

SC Heerenveen en FC Utrecht hebben een waar voetbalfeest gemaakt van hun onderlinge halve finale in de play-offs om Europees voetbal. Door in een krankzinnig duel in het Abe Lenstra Stadion met 4-3 te winnen, pakten de Friezen een minimaal voordeel op weg naar een finaleplaats. Als de heenwedstrijd van woensdag echter één ding bewees, is het dat de Utrechters nog lang niet moeten worden afgeschreven.

De Domstedelingen moesten het in Friesland doen zonder aanvoerder Willem Janssen (geschorst) en Sander van de Streek (niet helemaal fit, zat wel op de bank), en de absentie van die twee leek bijna een uur lang iets te veel van het goede.  Zo leverde het eerste Friese gevaar woensdag direct een goal op.

Na een lange bal van achteruit duwde Dario Dumic spits Henk Veerman - die weer eens in de basis mocht beginnen - op de rand van de zestien naar de grond. Yuki Kobayashi gokte met een lage vrije trap vervolgens op een opspringende muur, en kreeg gelijk: 1-0. Halverwege de eerste helft verdubbelde Reza Ghoochannejhad de voorsprong. Arber Zeneli pikte de bal op na gepruts tussen Dumic en keeper David Jensen, waarna hij de Iraniër een niet te missen kans bood.

De bezoekers waren tussen die twee goals door twee keer dreigend geweest. Mateusz Klich stuitte in een één-op-één-situatie op Heerenveen-keeper Martin Hansen, waarna de Deense goalie nog een vrije trap van Yassin Ayoub over zijn doel tikte. Kort voor rust kregen de bezoekers nog de grootste kans van de eerste helft. Gyrano Kerk stuurde ex-Utrechter Dave Bulthuis schitterend het bos in - hij wipte de bal met zijn hak over de verdediger heen - maar had vervolgens niet meer de kracht om Hansen écht te testen.

Cynisch
Waar de eerste helft al aantrekkelijk was, werd de tweede helft niets minder dan een weergaloos schouwspel. Dat begon met een fase van vijf minuten waarin de emoties alle kanten op gingen. Uit een heerlijk aangesneden vrije trap van Zeneli knikte Heerenveen-verdediger Daniel Høegh twee minuten na rust de 3-0 binnen, maar direct daarna zorgde Zakaria Labyad - ook met het hoofd, na een afgeketst schot van Klich - voor de aansluitingstreffer. Twee minuten dáárna was Ayoub de schlemiel.

De middenvelder kreeg geel voor een overtreding, waarna hij cynisch en met een minzaam lachje zijn duim opstak naar scheidsrechter Ed Janssen. De afzwaaiende arbiter (hij floot zijn laatste duel in het profvoetbal) accepteerde dat niet en gaf Ayoub direct zijn tweede geel. Mocht Utrecht worden uitgeschakeld heeft de spelmaker - die na zijn rode kaart ook nog een cynisch applausje gaf - zijn laatste duel voor Utrecht heeft gespeeld. Hij mist de return door een schorsing en vertrekt na dit seizoen naar Feyenoord.

Opvallend genoeg wist Heerenveen zich met een man meer op het veld totaal geen raad meer met Utrecht, waardoor de wedstrijd volledig kantelde. In de 62ste minuut werkte Pelle van Amersfoort een vrije trap van Labyad ongelukkig in zijn eigen doel, een minuut later vloog een schot van Urby Emanuelson via Bulthuis binnen. Langzaam maar zeker vloeiden de krachten weg bij de bezoekers, waar Heerenveen kort voor tijd van profiteerde. Rechtsback Denzel Dumfries bezorgde zijn ploeg met een snoeiharde knal de overwinning: 4-3.

De winnaar van dit tweeluik neemt het in die eindstrijd zeer waarschijnlijk op tegen Vitesse: de Arnhemmers wonnen eerder op de woensdagavond met 2-5 bij ADO Den Haag. De returns van beide halve finales zijn zaterdagavond, de twee finalewedstrijden staan op de rol voor dinsdag 15 en zaterdag 19 mei.

Labyad focust zich op FC Utrecht: 'Ben niet gekeurd bij Ajax'