Tiental Barcelona zet titelkoers voort in derby

Koploper Barcelona beleefde een vrij eenvoudige middag in de Catalaanse derby op bezoek bij Espanyol (0-2). Binnen een half uur was de spanning al verdwenen in het Power8 Stadium.

Twee prachtige combinaties binnen amper tien minuten waren voldoende om Espanyol al vroeg over de knie te leggen. Neymar was het eindstation van een vlotlopende aanval via Lionel Messi, Jordi Alba en een fraaie overstap van Luis Suarez: 0-1.

Even later zette Messi de marge op twee na een vlijmscherpe combinatie via Andrés Iniesta en Suarez. Het restant van de eerste helft was vrij eentonig: Barcelona combineerde er lustig op los, terwijl de thuisploeg snel probeerde te counteren wanneer de bal eindelijk eens in bezit was.

Het meest opvallende moment van de tweede helft had plaats in de 88ste minuut toen Xavi zijn entree maakte. De ervaren middenvelder verving Andrés Iniesta en speelde zijn 500ste competitiewedstrijd in het shirt van Barcelona.

De bezoekers leken hun kruit verschoten te hebben in de eerste helft, want na de rust was het beduidend minder. Al zal de rode kaart van Alba daarbij ook een rol hebben gespeeld. De linksback incasseerde binnen een minuut twee gele kaarten. Alba trapte eerst de bal weg en maakte daarna een opmerking richting de scheidsrechter, waardoor de ploeg van trainer Luis Enrique de laatste 35 minuten met tien man verder moest.

Ondanks het numerieke overwicht van Espanyol kwam de zege van Barça geen moment in gevaar. Barcelona staat door de overwinning vijf punten voor op achtervolger Real Madrid, dat zondag op bezoek gaat bij Celta de Vigo. Espanyol is na 33 speelronden terug te vinden op de tiende plaats in de Primera División.