Tiental AZ heeft aan één flitsmoment genoeg tegen Legia Warschau

AZ heeft donderdagavond in de Conference League thuis met tien man gewonnen van Legia Warschau. De Alkmaarders hadden aan een goede aanval vlak na rust genoeg om de stugge Polen onschadelijk te maken.

AZ
AZ
1 - 0
Legia Warschau

In aanloop naar de wedstrijd tegen Legia Warschau stond AZ onder grote druk. Na de zeperd tegen HSK Zrinjski Mostar twee weken geleden moesten de Alkmaarders donderdag winnen tegen de Polen om uitzicht te houden op de volgende ronde in de Conference League.

Tegen de Poolse nummer twee in de Ekstraklasa trad AZ zonder grote verrassingen in de basiself aan. Man in vorm Vangelis Pavlidis, die vooraf werd gevreesd door de trainer van Legia, moest voor de broodnodige goals zorgen.

Al snel in de wedstrijd werd duidelijk dat het slechten van de Poolse muur een taaie kluif voor de Alkmaarders zou worden. Legia Warschau stond toe hoe AZ de bal had, maar gaf nauwelijks tot geen kansen weg. Sven Mijnans had in de 24ste minuut pas de eerste echte kans. De Alkmaarders hadden toen al moeten aanzien hoe een Pools doelpunt werd afgekeurd na buitenspel. Veel meer spannends leverde de eerste helft verder niet op.

Heel anders was dat in de tweede helft. De eerste de beste aanval van AZ was namelijk direct raak. Myron van Brederode gaf na een korte dribbel knap voor op Dani de Wit, die terugkopte op Pavlidis. De Griek kon van een meter of twee intikken.

Legia nam daarna het initiatief over zonder direct grote kansen te creëren. In de jacht op de gelijkmaker werd de Poolse club in het zadel geholpen door Mayckel Lahdo, die in de 65ste minuut met hoog been in duel ging met Yuri Ribeiro en zijn noppen in het gezicht van de Portugees plantte. De AZ-aanvaller kon daarna met een rode kaart van het veld af.

Veel veranderde de rode kaart van Lahdo echter niet. De armetierige Polen kwamen in Alkmaar simpelweg tekort om het AZ nog lastig te maken. De ploeg van Pascal Jansen blijft door de 1-0 zege nog volop in de race voor een plek in de knock-outfase. Aston Villa won namelijk van Zrinjski Mostar, waardoor alle ploegen nu drie punten hebben in Groep E.