Tienkoppig NEC toont veerkracht tegen Heerenveen

SC Heerenveen heeft in eigen huis tegen een tienkoppig NEC in de extra tijd een overwinning uit handen gegeven: 2-2.

In een fase van vijf minuten voor rust leek NEC het duel totaal uit handen te geven aan Heerenveen. Eerst liet de apathische defensie van de Nijmegenaren Bilal Basacikoglu (foto boven) een solo beginnen en met links raak schieten in de korte hoek. Niet veel later volgde een domme overtreding van Rens van Eijden op Rajiv van La Parra in het strafschopgebied, waarna Alfred Finnbogason feilloos de penalty benutte. Daarmee kroonde de IJslander zich tot topscorer aller tijden van Heerenveen in de Eredivisie.

Met invallers Alireza Jahanbakhsh en Danzell Gravenberch in de ploeg toonde NEC na rust veerkracht en werd Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt enkele keren op de proef gesteld. Aan de andere kant was Hakim Ziyech gevaarlijk. De linkspoot schoot een vrije trap tegen de lat. Twaalf minuten voor tijd was het toch NEC dat de aansluitingstreffer maakte. Clubtopscorer Michael Higdon schoot met links uit de draai raak.

In de slotfase probeerde NEC nog een punt uit het vuur te slepen, maar Heerenveen kreeg de beste kansen. Kenny Otigba was met een kopbal op de lat nog het dichtstbij een treffer. Toen Van Eijden met zijn tweede gele – en daarmee rode – kaart van het veld gestuurd leek NEC bezig aan een hopeloze missie, maar een doelpunt van Sören Rieks in de extra tijd zorgde alsnog voor vreugde bij de Nijmegenaren.

Door het gelijkspel blijft Heerenveen op de zesde plaats in de Eredivisie staan. De voorsprong op nummer zeven AZ, dat zondag in actie komt tegen PEC Zwolle, bedraagt vier punten. NEC blijft in degradatienood en bezet nog steeds de zeventiende positie. De Nijmegenaren kregen in de 41ste Eredivisiewedstrijd op rij een tegendoelpunt.