Tien feiten voor AZ-Ajax om Cruijff-Schaal in De Arena

Zaterdagavond vanaf 20.00 uur strijden bekerwinnaar AZ en landskampioen Ajax om de Johan Cruijff Schaal. Het duel wordt uitgezonden op SBS6. Voetbal International blikt cijfermatig vooruit op het treffen in de Amsterdam Arena.

Tien feiten voor AZ-Ajax om Cruijff-Schaal in De Arena

De eerste keer dat in Nederland de landskampioen de degens kruiste met de bekerwinnaar was in 1949. Titelhouder SVV uit Schiedam klopte het Nijmeegse Quick 1888 met 2-0. Pas 42 jaar later werd de strijd om de Super Cup in ere hersteld.

Vanaf 1991 heette de strijd om de Super Cup achtereenvolgens de PTT Telecom Cup (drie seizoenen), de Super Cup (twee seizoenen) en de Johan Cruijff Schaal (vanaf 1996).

Van de voorgaande 23 Super Cup-duels won de landskampioen er twaalf, de bekerwinnaar zegevierde acht keer. In 2002 won Ajax als houder van de dubbel. In 1998 (PSV) en in 2005 (Ajax) versloeg de nummer twee van de Eredivisie de landskampioen en winnaar van de beker.

PSV was in het seizoen 2000/01 de laatste ploeg die zowel de Super Cup als de landstitel in één seizoen veroverde. In de laatste twaalf seizoenen slaagde de winnaar van de schaal er niet in om daarna ook landskampioen te worden.

Ajax staat voor de vijftiende keer aan de aftrap en is daarmee recordhouder. De Amsterdammers wonnen de Super Cup zeven keer maar gingen ook zeven keer onderuit. PSV is recordhouder met negen Super Cups in de prijzenkast. AZ krijgt voor de tweede keer de kans de Johan Cruijff Schaal te winnen. In 2009 won het als landskampioen met 5-1 van SC Heerenveen. Opvallend feit is dat geen enkele andere ploeg vijf keer scoorde in de seizoenouverture.

Bij een overwinning van AZ gaat de Johan Cruijff Schaal voor de derde opeenvolgende keer naar de bekerwinnaar. Dat zou een unicum betekenen in de vaderlandse Super Cup-historie.

Ajax verloor de laatste drie edities van de Johan Cruijff Schaal (FC Twente 0-1 en 1-2, en PSV 2-4). Trekken de Amsterdammers weer aan het kortste eind dan evenaart de club het record van Feyenoord (verlies in 1992, 1993, 1994 én 1995).

Danny Blind won als speler (1993 en 1994) en coach (2005) in dienst van Ajax de Super Cup. De ex-international is daarmee de enige in de historie van de Super Cup. Frank de Boer kan deze prestatie bij winst evenaren. De Ajax-coach verloor de edities als trainer in 2011 en 2012 maar won de Super Cup als speler in 1993 en 1995.

AZ en Ajax staan zaterdag voor het eerst tegenover elkaar in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. AZ bleef in zijn laatste vijf optredens tegen Ajax in de Arena telkens ongeslagen. In de competitie behaalden de Alkmaarders drie gelijke spelen en in bekerverband wonnen ze twee keer in Amsterdam. Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's