Thuisprobleem AC Milan, Messi wil Van Nistelrooy voorbij

In de aanloop naar de twee achtste finaleduels van de Champions League duikt VI als vanouds in de statistieken. Dat levert voor AC Milan-Barcelona en Galatasaray-Schalke 04 van woensdag de volgende feiten op.

Thuisprobleem AC Milan, Messi wil Van Nistelrooy voorbij


AC Milan speelt woensdagavond zijn vijftigste Europese wedstrijd tegen een Spaanse opponent. Van de 49 eerdere ontmoetingen leverden er liefst 32 geen zege op (G12, V20). De Rossoneri wachten inmiddels al negen opeenvolgende duels op een overwinning tegen een club uit Spanje.

AC Milan kwam in zijn laatste vier thuiswedstrijden in de Champions League niet tot winst. Dat gebeurde achtereenvolgens tegen Barcelona (2-3), Anderlecht (0-0), Málaga (1-1) en Zenit Sint-Petersburg (0-1). Slechts twee keer bleef de club uit Milaan nóg langer zonder thuiszege in de CL: in de perioden 2000-01 en 2008-2010.

Barcelona-aanvaller Lionel Messi heeft nog één doelpunt nodig om Ruud van Nistelrooy achter zich te laten op de topscorerslijst aller tijden van de Champions League. De Argentijn staat momenteel op 56 treffers in 74 wedstrijden. Van Nistelrooy maakte zijn 56 goals in 81 duels voor PSV, Manchester United en Real Madrid. Raúl is met 71 doelpunten nog altijd eeuwig topscorer in het miljoenentoernooi.

Barcelona is bezig aan een sterke reeks. De Catalanen verloren maar één van hun laatste 21 officiële wedstrijden. Dat gebeurde in de competitiewedstrijd bij Real Sociedad van 19 januari (3-2). Van de overige twintig wedstrijden in die reeks won Barcelona er zeventien en speelde er drie gelijk. Galatasaray speelde twee keer zoveel Champions League-wedstrijden als tegenstander Schalke 04 (tachtig om veertig), maar opvallend genoeg ligt het aantal overwinningen van beide clubs niet ver uit elkaar. De Turken boekten tot dusverre 22 zeges in het hoofdtoernooi van de CL, terwijl de Duitsers zeventien keer zegevierden.

Galatasaray was in de groepsfase van dit Champions League-seizoen in grote mate afhankelijk van de doelpunten van Burak Yilmaz. De aanvaller nam zes van de zeven treffers van zijn ploeg voor zijn rekening. Yilmaz is met achttien goals in 24 officiële duels bezig aan een productief seizoen bij Gala.

Schalke 04 heeft een bijzondere status in dit Champions League-seizoen. De ploeg van trainer Jens Keller is net als Borussia Dortmund en Juventus als enige nog ongeslagen. Schalke eindigde de groepsfase in de eerste seizoenshelft met drie zeges en drie gelijke spelen in een poule met Arsenal, Olympiakos Piraeus en Montpellier.

Schalke-aanvaller Klaas-Jan Huntelaar was sinds de start van het vorig seizoen bijzonder op schot voor zijn club. In de laatste achttien Europese wedstrijden maakte de Oranje-spits achttien doelpunten. Huntelaar staat in zijn loopbaan inmiddels op veertig goals in 61 Europa Cup-wedstrijden. Samenstelling: Ramon MinBronnen: UEFA, Infostrada Sports

Bekijk hier al onze video's