Teruggekeerd Willem II treedt PSV met vertrouwen tegemoet

Reacties

In de aanloop naar de eerste speelronde in de Eredivisie duikt VI als vanouds in de statistieken. Zondag staan Willem II en PSV tegenover elkaar in Koning Willem II Stadion (aftrap 16.45 uur).

Teruggekeerd Willem II treedt PSV met vertrouwen tegemoet

● De kans dat Willem II bij de terugkeer in de Eredivisie reden tot juichen heeft is uiterst gering. De voorgaande acht ontmoetingen met PSV in Tilburg eindigden allen in een nederlaag. De laatste thuiszege van de kampioen van de Jupiler League dateert van 28 maart 2004 (3-1).

● Willem II zal desondanks met enig zelfvertrouwen uitkijken naar de Brabantse derby. De laatste nederlaag in een officiële wedstrijd dateert van 24 januari, toen VVV-Venlo dankzij een 1-0 zege drie punten meenam uit Tilburg. Sindsdien bleef Willem II veertien duels ongeslagen.

● Het leidde tot het derde kampioenschap van Willem II in de Eerste Divisie, na de titels van 1958 en 1965. Alleen FC Volendam (zes titels) en FC Den Bosch (vier) dwongen vaker promotie naar de Eredivisie middels een kampioenschap.

● Van PSV kan allerminst hetzelfde worden gezegd. Vorig seizoen blonk de ploeg van trainer Phillip Cocu uit in wisselvalligheid. De Eredivisie werd besloten met een reeks van acht zeges, gevolgd door drie opeenvolgende nederlagen en tot slot twee overwinningen op rij.

● Het zwakke seizoen betekende dat PSV voor het eerst sinds 2008/09 niet bij de beste drie clubs van Nederland hoorde. Toen eindigden de Eindhovenaren na vier achtereenvolgende landstitels als vierde. Sindsdien werd PSV drie keer derde en één keer tweede (2012/13).

● In aanvallende zin beleefde PSV afgelopen seizoen de slechtste jaargang sinds 1993/94. Net als twintig jaar geleden scoorden de Eindhovenaren slechts zestig keer, een moyenne van minder dan twee goals per duel. Het seizoen daarvoor was PSV nog goed geweest voor 103 doelpunten.

● PSV investeerde dan ook 5,5 miljoen euro in de komst van Luuk de Jong, die samen met de van Heracles Almelo afkomstige Remko Pasveer tot dusver de enige aanwinst is. De Jong was in zijn laatste seizoen bij FC Twente (2011/12) goed voor 25 competitiegoals. De laatste keer dat een PSV'er zoveel scoorde in één jaargang was in 2003/04: Mateja Kezman, 31 treffers.

● Willem II zag met Ruud Boymans (27 goals in de Jupiler League) juist zijn clubtopscorer vertrekken, maar haalde met Ben Sahar (gehuurd van Hertha BSC) een vervanger in huis. Zes jaar geleden debuteerde de Israëliër voor De Graafschap in de Eredivisie tegen Willem II en de nu 24-jarige speler maakte toen meteen het winnende doelpunt.

● De van Feyenoord gehuurde Kostas Lamprou bewaart op zijn beurt geen goede herinneringen aan confrontaties met PSV. Als vervanger van Erwin Mulder maakte Lamprou in 2012/13 op hardhandige wijze kennis met de Eredivisie door in zijn tweede optreden voor Feyenoord op bezoek bij PSV drie goals te incasseren in een kwartier tijd (0-3 nederlaag).

* Jupiler League

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.