Terim tovert Turken weer om tot comeback-kids

Reacties

Exact een jaar geleden had Turkije na de eerste drie wedstrijden pas één punt in Groep A van de EK-kwalificatiereeks, maar na een ijzersterke eindsprint bewezen de mannen van bondscoach Fatih Terim opnieuw dat ze niet verslagen zijn tot het laatste fluitsignaal heeft geklonken.

Terim tovert Turken weer om tot comeback-kids

Onder leiding van Terim zorgden de Turken ruim zeven jaar geleden voor spektakel op het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. In de groepsfase won de latere halvefinalist na een vroege achterstand pas vlak voor tijd van zowel Zwitserland (2-1) als Tsjechië (3-2). De stunt in de kwartfinale tegen Kroatië was nog groter. Ivan Klasnic maakte in de 119de minuut de 1-0, maar in de extra tijd van de verlenging dwong Semih Sentürk nog een penaltyserie af, die Turkije won.

Ook in de kwalificatiereeks voor het EK 2016 herrees Turkije als een feniks uit zijn as. Met zeventien punten uit de laatste zeven wedstrijden werd plaatsing voor de eindronde in Frankrijk alsnog een feit. Een prachtige vrije trap van Selçuk Inan in de 88ste minuut tegen IJsland zorgde ervoor dat niet Hongarije, maar de Turken als beste nummer drie een ticket bemachtigden. Het Nederlands elftal droop ondertussen gedesillusioneerd af in Amsterdam.

Dolle vreugde maakt zich meester van Arda Turan (nummer 14) en de andere Turkse internationals na de miraculeuze comeback in de kwartfinale van het EK 2008 tegen Kroatië.
Dolle vreugde maakt zich meester van Arda Turan (nummer 14) en de andere Turkse internationals na de miraculeuze comeback in de kwartfinale van het EK 2008 tegen Kroatië.

'Na die wedstrijd tegen Letland zeiden we al: het is pas voorbij als wij zeggen dat het voorbij is', zei de trotse Terim na afloop van de 1-0 zege op IJsland. 'Nu is het makkelijk om dat te zeggen, maar dat was het toen zeker niet', aldus de specialist in miraculeuze comebacks op UEFA.com. Een wedstrijd later, na de 3-1 zege op Kazachstan in november, voorspelde Arda Turan het ook al. 'We hebben in het verleden al vaak comebacks gemaakt, waarom zou dat niet opnieuw kunnen?'

Touw
Na die eerste zege van de kwalificatiereeks kreeg Terim de boel op de rit. In 2015 liet Turkije alleen nog steken vallen tegen Nederland (1-1, uit) en Letland (1-1, thuis). De overige duels leverden vier zeges op, zonder één enkel tegendoelpunt. Arda (28), in 2008 ook al van de partij, speelde ondanks een gebrek aan wedstrijdritme bij Barcelona een belangrijke rol met twee goals en drie assists. 'We speelden zes wedstrijden met een strop om onze nek, makkelijk was het geenszins.'

Dat Turkije ondanks alle tegenslag voor het eerst sinds het glansrijke EK 2008 weer van de partij is op een groot toernooi, maakte van Terim een gelukkig man. 'We zijn zo blij dat we ons volk wat blijdschap hebben kunnen geven', verwees hij naar de aanslag van zaterdag in Ankara die vele mensen het leven kostte. 'We hebben elke wedstrijd als een finale gespeeld, we mochten niet verliezen. We hebben een jong team, dat maakt ons alleen maar trotser dat het ons is gelukt.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.