Ten Hag: 'Utrecht heeft patent op late penalty in Zwolle'

Trainer Erik ten Hag zag tot zijn tevredenheid dat FC Utrecht zich in de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi tegen PEC Zwolle in de slotfase terugknokte van een 1-0 achterstand. 'Wij zijn pas verslagen als we verslagen zijn.'

PEC leidde tot tien minuten voor tijd dankzij een treffer van Nicolai Brock-Madsen, maar Utrecht trok alsnog aan het langste eind door de gelijkmaker van Kevin Conboy en een omstreden penalty van Richairo Zivkovic. De strafschop was echter niet hetgeen wat Ten Hag het meest bijbleef van het duel in Zwolle. 'De manier waarop wij de rug rechtten', stelt de Utrecht-coach op de clubwebsite.

Toch ging ook Ten Hag niet voorbij aan de penalty, die bij de betrokkenen voor veel ophef zorgde. De laatste twee Eredivisie-ontmoetingen in Zwolle kreeg Utrecht ook al een late strafschop, goed voor een zege (1-2, vorig seizoen) en een gelijkspel (1-1, begin dit seizoen). 'We lijken er patent op te hebben om hier in Zwolle via een strafschop in de laatste minuut van de wedstrijd een resultaat te behalen', zei de coach van Utrecht.

En dus staat de verliezend finalist van vorig seizoen weer bij de laatste acht. 'De partij van vanavond was een echte cupwedstrijd', vond Ten Hag. 'We kunnen ook een slechte wedstrijd winnen. We speelden een heel matige eerste helft. Er ging veel verkeerd. Daarna zetten we er een tandje bij, misschien zelfs wel twee of drie tandjes. En we lieten zien dat we echte cupfighters zijn', aldus Ten Hag.

PEC Zwolle-coach Ron Jans zag dat de slechte eerste seizoenshelft van zijn ploeg samenkwam in het bekerduel met Utrecht. 'We stonden op winst en knokten ervoor om dat vol te houden, maar toen kregen we in de allerlaatste seconde een strafschop tegen die we zelf nooit zouden krijgen. Volgens mij was ie ook niet helemaal terecht, maar je kunt er niks aan doen.'

PEC heeft in de Eredivisie de laatste vijf duels ook al niet gewonnen en scoorde in die serie zelfs maar één keer. Ook in het bekertoernooi kwam de ommekeer niet. 'Uiteindelijk begint het allemaal bij jezelf. We zijn steeds afhankelijk van dit soort dingen', aldus Jans bij FOX Sports. 'Het zit ons echt niet mee. De vorige keer klaagde Ten Hag daarover bij Utrecht, dat heeft misschien geholpen.'