Tannane valt ook als toeschouwer met zijn neus in de boter

Reacties

De 21ste speelronde in de Ligue 1 gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit.

Tannane valt ook als toeschouwer met zijn neus in de boter

Een ongelukkige speling van het lot. Uitgerekend de meest prestigieuze wedstrijd van het jaar moet Oussama Tannane bij Saint-Étienne laten lopen. Zondag zit de kersverse aanwinst van Les Verts geschorst op de tribune tijdens de thuiswedstrijd tegen Olympique Lyon, ofwel de Derby du Rhône. Dit vanwege de (vijfde) gele kaart die hij in december bij Heracles Almelo had opgelopen.

Het zal voor Tannane een vreemde gewaarwording zijn, aangezien de 112de editie van de beladen streekderby wordt afgewerkt zonder toeschouwers van Lyon. Dit is het gevolg van een reeks gewelddadige incidenten tussen beide supporterskernen. Vorige week werden nog eens negen ultra's veroordeeld vanwege ernstige misdragingen, waarmee nogmaals is onderstreept dat deze derby – de arbeiders (Saint-Étienne) versus de middenklasse (Lyon) – wordt gezien als meest beladen in Frankrijk. In elk geval meer dan pakweg de Derby Du Nord (Lille - RC Lens) of Derby de la Côte d'Azur (AS Monaco - Olympique Nice).

Recordkampioen
Nog altijd gaat Saint-Étienne met tien landstitels door het leven als recordkampioen. Maar de laatste decennia zijn de verschillen met Les Gones op alle vlakken toegenomen. Sociaal economisch loopt de stad Lyon steeds verder weg van het vijftig kilometer verder gelegen Saint-Étienne. En sportief spelen Les Verts de laatste jaren een bijrol in de Ligue 1. Vooral in de periode dat Olympique Lyon zeven landstitels op rij veroverde (2002-08), was de onderlinge kloof immens.

Sinds Paris Saint-Germain rond 2012 de absolute macht heeft gegrepen, lijken beide clubs uit Rhône-Alpes echter aan elkaar gewaagd. Ook vorig seizoen, toen Saint-Étienne nog tot de slotfase van de competitie om Champions League streed. De door trainer Christophe Galtier gecoachte formatie maakte in november 2014 zelfs een einde aan een jarenlange vloek. Voor eigen publiek won Saint-Étienne voor het eerst van Olympique Lyon sinds 1994, mede dankzij Ricky van Wolfswinkel, een van de drie doelpuntenmakers.

Met de huidige zevende plaats vallen de prestaties voorlopig tegen. Veel kenners in Frankrijk hadden Saint-Étienne, na de knappe vierde plaats van vorig seizoen, toegedicht de achtervolging op PSG te leiden. Maar de eerste seizoenshelft viel Saint-Étienne uit de toon: te weinig beleving, toewijding. Met als indirect resultaat dat onder meer Angers, Caen en Olympique Nice zich in de top van de Ligue 1 terugvinden. Ook Olympique Lyon is, een sterke seizoenstart ten spijt, teruggevallen.

Ricky van Wolfswinkel maakt de tweede treffer van Saint-Étienne in de met 3-0 gewonnen confrontatie van vorig seizoen.
Ricky van Wolfswinkel maakt de tweede treffer van Saint-Étienne in de met 3-0 gewonnen confrontatie van vorig seizoen.

Saillant genoeg werd de neerwaartse spiraal ingezet direct na de 3-0 thuiszege op Saint-Étienne op 8 november, het duel waarin topschutter Alexandre Lacazette alle goals voor zijn rekening had genomen. Het leidde kort voor de jaarwisseling tot het ontslag van trainer Hubert Fournier, die werd vervangen door de trouwe assistent-coach Bruno Génésio.

De eerste seizoenshelft klaagde trainer Galtier bij Saint-Étienne vooral over de zwakte achterin. 'Wie zes uitwedstrijden op rij verliest, doet iets verkeerd', sprak hij na het laatste competitieduel, bij FC Nantes. Maar de voorbije week kreeg vooral de voorhoede een impuls, met name dankzij Oussama Tannane. Volgens de Franse media wachtte trainer Christophe Galtier al sinds de zomer van 2012 (!) op een échte linksbuiten. Destijds vertrok Bakary Sako (twaalf goals tussen 2009 en 2012) naar Wolverhampton Wanderers.

Specialist
Uitgezonderd de omgeturnde verdediger Franck Tabanou hebben Les Verts voorin nooit meer een specialist op die positie gehad. Donderdag werd bekend dat diezelfde Tabanou (vorige zomer vertrokken naar Swansea City) op huurbasis terugkeert in Stade Geoffroy-Guichard. Hij is de derde winterversterking na Tannane en de Noorse aanvaller Alexander Söderlund (Rosenborg BK).

Galtier weet dat de Derby Du Rhône hét uitgelezen moment is om reputaties te vestigen. 'Voor die wedstrijd ben ik niet ongerust. Des te meer voor het tweede deel van de competitie. Omdat de onderlinge verschillen in de Ligue 1 momenteel erg klein zijn en iedereen elkaar kan verrassen. Ik hoop dat we zo snel mogelijk tot 42 punten komen…'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.