Taai Sevilla en behekst Benfica jagen op nieuw succes

Reacties

Voetbal International volgt de Europese competities, waaronder de Europa League, op de voet. Woensdagavond om 20.45 uur staat de eindstrijd tussen Benfica en Sevilla op het programma. Zowel de Portugese topclub als de Spaanse subtopper hoopt in Turijn de derde eindzege in een grote Europese competitie te boeken. Benfica won tot dusver twee keer de Champions League, terwijl Sevilla twee keer de Europa League in de wacht sleepte. Overigens won Sevilla in 2006 ook de Europese Supercup.

Taai Sevilla en behekst Benfica jagen op nieuw succes

Sevilla

Na de sterke comeback tegen stadgenoot Real Betis en FC Porto verspeelde Sevilla op Mestalla bijna de riante 2-0 voorsprong in de return tegen Valencia. Door het late doelpunt in de 94ste minuut van Stéphane Mbia wist de ploeg van trainer Unai Emery zich alsnog te plaatsen voor de Europa League-finale. De Spaanse oefenmeester zag zijn elftal lange tijd met 3-0 achter staan, maar kon opgelucht ademhalen na de bevrijdende treffer van zijn verdedigende middenvelder. Daarmee toonde zijn elftal andermaal veerkracht, iets waarmee Benfica absoluut rekening moet houden in Turijn.

Tegen stadgenoot Betis was Sevilla de sterkste na het nemen van strafschoppen. In het stadion van de aartsrivaal maakte Sevilla de 2-0 achterstand uit de heenwedstrijd ongedaan. In de ronde daarna, de kwartfinale, wisten de Spanjaarden opnieuw een achterstand om te buigen. In Portugal was FC Porto met 1-0 te sterk, maar in de return in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán maakte Sevilla korte metten met de Portugese topclub door ze met 4-1 opzij te zetten. En dus kunnen de Andalusiërs, nadat ze in de halve finale Valencia uitschakelden, in navolging van 2006 en 2007 de derde eindzege in de Europa League boeken.

In de Spaanse competitie is nummer vijf Sevilla inmiddels verzekerd van deelname aan het Europa League-seizoen 2014/15. Maar een zege in Turijn zou de langdurige Europese voetbaljaargang pas echt bekronen. In augustus speelden de Rojiblancos al hun eerste wedstrijd in de play-offs voor het hoofdtoernooi. Over twee duels werd het Poolse Slask Wroclaw eenvoudig opzijgezet met 4-1 en 5-0. Ook in de groepsfase verliep alles crescendo. Na drie overwinningen en drie keer een gelijkspel eindigde Sevilla als groepshoofd boven achtereenvolgens Slovan Liverec, SC Freiburg en Estoril.

Benfica

Met Benfica ontmoet Sevilla de 33-voudig kampioen van Portugal en een tweevoudig winnaar van de Europa Cup I. Europees succes zou het tot dusver ijzersterke seizoen - slechts vijf nederlagen in alle competities - pas echt afmaken. Zeker gezien het overlijden van Eusébio op 6 januari dit jaar. Begin jaren zestig vestigden De Adelaren zich dankzij de sierlijke aanvaller Eusébio aan de top van het Europese voetbal. Benfica won in 1961 en 1962 de Europa Cup I en was de eerste club die de hiërarchie van het tot dan toe oppermachtige Real Madrid doorbrak in het Europa Cup I-toernooi. 

Het succes van toen kreeg in de veertig jaar erna echter geen vervolg. Benfica verloor sindsdien liefst zeven Europese finales, waarvan de eindstrijd in De Arena van vorig jaar tegen Chelsea (2-1) de laatste is. Het winnen van de Europa League zou het ultieme eerbetoon zijn aan Eusébio én het definitieve einde aan de Vloek van Béla Guttmann. Guttmann was trainer van het Benfica dat  in 1961 en 1962 de Europa Cup I won, maar vertrok later met onenigheid uit Lissabon. De Hongaarse coach was woedend en zei dat Benfica zonder hem nooit meer een Europese finale zou winnen. Sinds het vertrek van Guttmann, die in 1981 overleed, stond Benfica zeven keer in een Europese finales. Iedere keer zonder resultaat.

Maar als je kijkt naar de prestaties van dit Europa League-seizoen zou je kunnen stellen dat de formatie van Jorge Jesus afstevent op de derde Europese prijs in de clubgeschiedenis. Niet één keer verloor Benfica in deze voetbaljaargang een duel in de Europa League. Alleen Juventus (0-0) en Tottenham Hotspur (2-2) wisten resultaat te boeken tegen de Portugezen. De resterende zes duels, waaronder de kwartfinale-wedstrijden tegen AZ, werden gewonnen door Benfica. Een mooi moyenne in aanloop naar de finale in de Juventus-Arena.

Onderlinge historie

De eerste en tevens laatste confrontatie tussen Benfica en Sevilla dateert uit het seizoen 1957/58. In de kwalificatieronde van de Europa Cup I waren de Spanjaarden de sterkste over twee wedstrijden (3-1 en 0-0). Sevilla trof in de jaren daarna regelmatig een Portugese opponent, maar niet Benfica. Veertien keer nam Sevilla het op tegen een Portugese club, waarbij de resultaten redelijk in balans zijn (W7, G2, V5). Benfica is minder gelukkig tegen Spaanse tegenstanders. Van de twintig Europese wedstrijden wonnen De Adelaren er slechts vijf en bleken de Spaanse opponenten liefst negen keer te sterk. De laatste zege op een Spaanse club dateert van september 1982, toen Real Betis in de kwartfinale van het UEFA Cup-toernooi met 2-1 werd verslagen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.