Swingend Colombia schiet Griekse muur aan stukken

Reacties

Colombia is het WK begonnen met een overtuigende 3-0 overwinning op Griekenland, dat een uitgebluste indruk maakte tegen de atletische en energieke Zuid-Amerikanen. Pablo Armero, Teo Gutiérrez en James Rodríguez namen de doelpunten voor hun rekening.

Swingend Colombia schiet Griekse muur aan stukken

Voor het eerst sinds 1998 neemt Colombia weer deel aan het WK. Het Zuid-Amerikaanse land geldt door de aanwezigheid van een nieuwe Gouden Generatie volgens velen als serieuze uitdager van de gevestigde toplanden, ondanks de afwezigheid van de allergrootste ster van allemaal: Radamel Falcao. De 38-jarige Mario Yepes verwierf door zijn plek in de Colombiaanse opstelling een plek in de geschiedenisboeken. Hij mag zich nu de op één na oudst debuterende veldspeler in de historie van het WK noemen, achter Ángel Labruna, de Argentijn die in 1958 op 39-jarige leeftijd voor het eerst in actie kwam op de mondiale eindronde in Zweden.

Verwachtingen
Al snel liet de formatie van bondscoach José Pékerman zien waarom de verwachtingen zo hooggespannen zijn. De wedstrijd was pas vijf minuten oud toen Pablo Armero de 1-0 tegen de touwen schoot. De Griekse doelman Orestis Karnezis was kansloos op zijn inzet, omdat die onderweg nog werd getoucheerd door Kostas Manolas.

Pablo Armero viert de 1-0. Rechts arriveert Camilo Zuñiga om hem te feliciteren.
Pablo Armero viert de 1-0. Rechts arriveert Camilo Zuñiga om hem te feliciteren.

De assist werd gegeven door Juan Cuadrado, een van de grote namen bij het nieuwe Colombia. Als razendsnelle en onvermoeibare pendelaar op de rechterflank bewees de speler van Fiorentina waarom hij bij Barcelona in beeld is om Dani Alves op te volgen. Na de vroege tegentreffer ging Griekenland op zoek naar de gelijkmaker, maar gaf daarbij veel ruimte achter zijn defensie weg. In die enorme gaten doken Cuadrado, James Rodríguez, Vincent Ibarbo en Teo Gutíerrez keer op keer op. Dat het bij rust slechts 1-0 stond, was dan ook een klein mirakel. Griekenland, dat in zijn WK-kwalificatiepoule liefst acht van de tien keer de nul hield, oogde in defensief opzicht allesbehalve stabiel en speelde in offensief opzicht nauwelijks wat klaar.

Kwetsbaar
Ook na rust liep Griekenland achter de feiten aan. De Europees kampioen van 2004 had goede wil, maar speelde in een veel te traag tempo om het Colombia lastig te maken en was in de omschakeling gigantisch kwetsbaar. De 2-0 kwam niet uit een rappe counter, maar uit een corner tot stand. James Rodríguez zette vanaf links voor, Abel Aguilar verlengde bij de eerste paal en Teo Gutiérrez rondde van dichtbij af. Kort erna werd Griekenland voor het eerst echt gevaarlijk. Theofanis Gekas kopte na een voorzet van Vasilis Torosidis op de lat.

De Griekse aanvaller Dimitris Salpingidis ligt geslagen op de grond.
De Griekse aanvaller Dimitris Salpingidis ligt geslagen op de grond.

Daarna kwam de zege voor Colombia geen enkel moment meer in gevaar. Het werd zelfs nog 3-0, dankzij een treffer van Rodríguez in de extra tijd. Daardoor begint de ploeg van Pékerman in Groep C met een dikverdiende overwinning. Ivoorkust, dat vannacht om 3.00 uur tegen Japan speelt, is op donderdag de volgende tegenstander. Griekenland speelt dan tegen Japan, en zal dan veel beter voor de dag moeten komen om een reëele kans op een plek in de achtste finale te maken. De nederlaag is voor de Grieken de grootste in zeven (!) jaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.