Swansea dankt late zege aan Vorm, Heitinga valt rap in

Met een late treffer heeft Swansea City zich tegen Newcastle United van drie punten voorzien. Doelman Michel Vorm vervulde een hoofdrol. Everton won met John Heitinga als invaller simpel van Reading, terwijl Queens Park Rangers de derde overwinning van het seizoen boekte.

Swansea City – Newcastle United 1-0Een week na het winnen van de League Cup kon de ploeg van manager Michael Laudrup in de Premier League een goede stap richting de subtop van de ranglijst zetten. Na twaalf minuten kreeg Swansea, met Michel Vorm en Jonathan De Guzman in de basis, al een uitstekende kans. Een kopbal van Ashley Williams moest uiteindelijk van de lijn worden gewerkt door Newcastle-verdediger Steven Taylor.

De bezoekers, die zonder Tim Krul (geblesseerd) en Vurnon Anita (bankzitter) speelden, stelden daar weinig tegenover. In de tweede helft kwam Newcastle opzetten en werd Vorm op zijn keeperskwaliteiten getest. De Nederlander moest een aantal keer ingrijpen om Swansea in ieder geval een punt te schenken. Daar slaagde hij in door onder meer Moussa Sissoko en Papiss Cissé een grote scoringskans te ontnemen.

De ingrepen van Vorm bleken uiteindelijk cruciaal toen Swansea vijf minuten voor tijd alsnog de trekker over wist te halen. Vijf verdedigers van Newcastle tastten mis bij een voorzet, Luke Moore zette zijn voet er maar half tegenaan en zijn zwakke inzet hobbelde uiteindelijk in het doel.

Everton – Reading 3-1John Heitinga zat nog geen vijf minuten op de bank van Everton toen aanvoerder Phil Jagielka al erg snel uitviel. Met de Nederlander in het hart van de Everton-defensie liep de ploeg van manager David Moyes uiteindelijk volledig over Reading heen. Vlak voor rust kopte Marouane Fellaini de openingstreffer binnen. Na rust zette Everton door. Na een klein uur maakte Steven Pienaar op aangeven van Fellaini de 2-0, terwijl Kevin Mirallas even later de wedstrijd besliste. Hal Robson-Kanu deed vlak voor tijd nog iets terug namens Reading, maar het doelpunt van de invaller was niets meer dan een eretreffer.

Sunderland – Fulham 2-2Dimitar Berbatov liet opnieuw zien het scoren nog niet te zijn verleerd. De spits van Fulham was na zestien minuten trefzeker nadat hij de bal vanaf de strafschopstip koeltjes achter Sunderland-doelman Simon Mignolet wist te plaatsen. Toen Sascha Riether na een half uur uit een rebound zorgde voor de 0-2, zat de ploeg van manager Martin Jol op rozen.

Maar al snel zorgde Sunderland voor de aansluiting toen ook zij een strafschop toebedeeld kregen, die vakkundig werd afgerond door Craig Gardner. Uiteindelijk kwam Sunderland nog op gelijke hoogte nadat Stephane Sessegnon twintig minuten voor tijd een snelle counter afmaakte. Jol probeerde het met nog tien minuten te gaan door Urby Emanuelson binnen de lijnen te brengen, maar zonder resultaat.

Southampton – Queens Park Rangers 1-2De bezoekers boekten met pijn en moeite pas hun derde overwinning van het seizoen in de Premier League. Aankoop Loïc Rémy had een kwartier nodig om de ban te breken, maar Southampton (zonder Jos Hooiveld) kwam op slag van rust op gelijke hoogte. Jay Bothroyd zorgde voor opluchting bij QPR door op aangeven van Ji-Sung Park de winnende treffer binnen te schieten.

Overige uitslag:Stoke City - West Ham United 0-1

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.