Superspits Dembélé accelereert richting Engelse top

Reacties

Moussa Dembélé moet de volgende superspits van het Franse nationale team worden. De ontketende doelpuntenmachine van Celtic is de Schotse competitie na een weergaloos jaar alweer ontgroeid en de Engelse top lonkt. Een profiel van de goalgetter.

Superspits Dembélé accelereert richting Engelse top

Als de Schotse competitie dient als speeltuin voor Celtic, dan is Moussa Dembélé (20) het jongetje dat het hoogst klimt in het klimrek. Bij elke wedstrijd is het niet de vraag óf de Franse spits scoort, maar hoeveel hij er maakt. De afgelopen week was het vier keer raak, wat zijn totaal in de laatste vijf duels op elf doelpunten brengt.

Dembélé is dé ster van het onklopbare Celtic. De ploeg van manager Brendan Rodgers is al 29 wedstrijden in Schotland op rij zonder nederlaag en stevent met een ongekende snelheid af op de titel. Zeker na de ineenstorting van aartsrivaal Rangers FC, dat langzaam weer opkrabbelt, staat Celtic zonder weerstand op eenzame hoogte. De voorsprong op nummer twee Aberdeen is momenteel 27 punten. Het recordverschil voor een West-Europese competitie is 31 punten. Met die voorsprong werd Paris Saint-Germain vorig seizoen kampioen in de Ligue 1.

Voor Dembélé zou het bijzonder zijn het record over te nemen van uitgerekend PSG. De Franse jeugdinternational vertoefde acht jaar lang in de jeugdopleiding van de Franse club, maar zijn vurige hoop op een doorbraak verdween na de clubovername door Qatar Sports Investments. Fulham trok de talentvolle aanvaller in 2012 aan en na een gewenningsperiode begon Dembélé zijn draai te vinden. Door op negentienjarige leeftijd vijftien keer te scoren in het Championship trok hij vorig jaar de aandacht van Everton, Juventus, Liverpool en Napoli. De keuze van de slimme loopbaanplanner Dembélé viel echter op Celtic. In Schotland kon hij eerste keuze worden en in de Champions League spelen. Van het tweede Engelse niveau naar de Schotse competitie was een stap opzij, maar de weg omhoog lonkt nu nadrukkelijk.

Miljoenenbal
Zijn debuut, nota bene op zijn twintigste verjaardag, verliep nog hopeloos. In de voorronde van de Champions League werd op Gibraltar verloren van Lincoln Red Imps. In de thuiswedstrijd maakte Celtic het goed en de ronde daarna was Dembélé voor het eerst bepalend. In de slotfase van het duel met FK Astana toonde hij zijn waarde door een strafschop te verzilveren, waardoor Celtic de vervolgstappen naar de hoofdfase van het miljoenenbal kon zetten. De investering van een half miljoen euro, die de club als opleidingsvergoeding aan Fulham moest betalen om Dembélé transfervrij over te nemen, mondde uit in wedstrijden tegen Manchester City en Barcelona, met de daarbij behorende financiële inkomsten.

Hoewel het Champions League-avontuur voor Celtic daar strandde, had Dembélé met vijf doelpunten van zich laten horen. Zijn omhaal tegen Manchester City is daarnaast uitermate geschikt materiaal voor een compilatievideo voor potentiële werkgevers. Tussen de Europese avonturen door sloopte Dembélé hoogstpersoonlijk het teruggekeerde Rangers en directe tegenstander Philippe Senderos (ex-Arsenal) met een hattrick in de 5-1 derbyzege.

Dembélé loopt juichend weg na zijn omhaal tegen Manchester City.
Dembélé loopt juichend weg na zijn omhaal tegen Manchester City.

Voorsprong
Met zijn snelheid, doelgerichtheid en koelbloedigheid steekt Dembélé boven iedereen in Schotland uit. De topscorer van de competitie loopt door zijn vele doelpunten in het Championship, de Schotse competitie, de Champions League en het Franse jeugdelftal (vier uit vier) meters voor op zijn leeftijdsgenoten. Kolo Touré, ploeggenoot bij Celtic, roemt de mentaliteit van de 'goede luisteraar' Dembélé. De verdediger, die bij Arsenal, Manchester City en Liverpool jarenlang in de Engelse top speelde, is onder de indruk van 'de volgende Franse superspits'.

Door de heldenstatus van Dembélé bij Celtic was de interesse van een zwaarder kaliber clubs afgelopen winter al gewekt, een doorlopend contract tot medio 2020 ten spijt. Manchester United, Manchester City, Arsenal, Real Madrid; allemaal zouden ze jagen op de handtekening van Dembélé, die het dichtst bij een terugkeer naar Londen was. Een transfer naar Tottenham Hotspur ketste op het laatste moment af en een overgang naar Chelsea hing tot de transferdeadline in de lucht, maar kwam er ook niet van.

N'Golo Kanté had zijn landgenoot er graag bij gehad, zo valt op te maken uit de teksten die hij deze week uitsprak tegenover The Sun. 'Dembélé is een van de meest productieve spitsen van Europa dit seizoen', zei de middenvelder. Kanté vindt dat Dembélé een kans bij het Franse nationale elftal verdient, ondanks het niveau van de Schotse competitie. Die kanttekening wordt vaak geplaatst. Je doelpunten maken in de dekking van Inverness Caledonian Thistle-verdediger Garry Warren is toch wat anders dan de hete adem van Jan Vertonghen in je nek.

Dembélé kan het vragen aan Gary Hooper, die na een doelpuntenexplosie bij Celtic geen potten kon breken in de Premier League, en ploeggenoot Scott Sinclair, die na jarenlange worstelingen in Engeland de omgekeerde weg bewandelde en nu aan de lopende band scoort in Schotland. Op een hoger klimrek en met meer concurrentie op de treden krijgt Dembélé mogelijk snel de kans om te laten zien hoe hoog hij kan komen. (Jesper Langbroek)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.