Superpromovendus Leipzig dendert door naar koppositie

RB Leipzig heeft vrijdagavond tegen Bayer Leverkusen een nieuw hoofdstuk in zijn sprookjesboek geschreven. Door de 2-3 overwinning staat de promovendus ongeslagen bovenaan in de Bundesliga.

Zowel Leipzig als Leverkusen staat bekend om zijn pressievoetbal en dat maakte het duel in de BayArena er een in de allerhoogste versnelling. De wedstrijd was letterlijk vanaf de eerste minuut spectaculair, want toen al opende Kevin Kampl de score voor Leverkusen na een lage voorzet van Julian Brandt. Drie minuten later lag de bal aan de andere kant in het doel, toen Julian Baumgartlinger een corner achter zijn eigen doelman werkte.

In het vervolg van de eerste helft probeerden beide ploegen elkaar met flinke druk over en weer van het veld te blazen, wat resulteerde in veel fouten en balverlies aan beide kanten. Er werd op slag van rust ook nog gescoord. Brandt zorgde voor de 2-1 na een schitterende pass van Hakan Çalhanoglu. Acht minuten na de pauze had laatstgenoemde de vierde goal van de avond op zijn schoen, maar zijn strafschop werd gepakt door Péter Gulácsi.

Daarmee dreigde de ongeslagen status van Leipzig eraan te gaan, maar in de 67ste minuut hielp Emil Forsberg de gasten op 2-2. Na een rush ramde hij de bal van afstand hoog binnen, doordat doelman Bernd Leno niet adequaat reageerde. Het doelpunt was gezien de verhoudingen op het veld na rust verdiend, want Leipzig werd steeds beter. Dat overwicht werd in de 81ste minuut zelfs beloond met de 2-3, toen Willi Orban koppend balverlies van Kampl afstrafte.

Daardoor rukt Leipzig op naar de koppositie, met 27 punten uit elf duels. Bayern München kan de wervelende promovendus zaterdag weer inhalen, maar dan moet het wel winnen in de kraker op bezoek bij Borussia Dortmund. Leverkusen staat achtste.

Kan Leipzig blijven verbazen en zich tot kampioen van Duitsland kronen? Lees hier een analyse van de Duitse stuntclub.