Successeizoen van kampioen Dortmund in vogelvlucht

Voor de zevende keer in de geschiedenis van de club is Borussia Dortmund kampioen van Duitsland geworden. Na een 2-0 overwinning op 1. FC Nürnberg en een 2-0 nederlaag van nummer twee Bayer Leverkusen bij 1. FC Köln is de formatie van Jürgen Klopp niet meer in te halen door de concurrentie.

Successeizoen van kampioen Dortmund in vogelvlucht

In de voorgaande 32 competitiewedstrijden liepen de spelers van trainer Jürgen Klopp 22 keer met een overwinning van het veld af. De kampioen was zowel in eigen huis als op vreemde bodem superieur. De kampioensploeg won zowel uit als thuis elf keer. De meest memorabele momenten dit seizoen zijn ongetwijfeld de dubbele overwinningen op titelverdediger Bayern München. Vooral in München domineerde Dortmund en won het de wedstrijd met goot vertoon van macht: 1-3.

In de tiende speelronde nam Dortmund na een 2-0 uitoverwinning op FSV Mainz 05 de koppositie over van de verliezer van dat affiche: Mainz. Die Borussen bleven vervolgens lijstaanvoerder en de concurrentie raakte door wisselvallige resultaten steeds verder achterop.

Toch werd het naarmate het slot van de competitie naderde spannend voor de koploper. Dortmund leek in een vormdip te zitten en vertoonde na de winterstop niet het sublieme spel zoals in de beginfase van de competitie. De haperende vorm leidde tot vijf remises (Dortmund speelde in totaal maar zes keer gelijk) en twee verliespartijen, waaronder de pijnlijke 1-0 nederlaag tegen degradatiekandidaat Borussia Mönchengladbach van vorige week.

In de wetenschap dat de ploeg zaterdag bij een overwinning op Nürnberg gepaard met een nederlaag van Bayer Leverkusen op bezoek bij Köln kampioen zou zijn, werd er nerveus gevoetbald. Het droomscenario kwam uiteindelijk toch uit voor Dortmund, waardoor het team zich na 32 speelronden de terechte kampioen mag noemen.
<br /><br /> Veel hebben Die Borussen dit seizoen te danken aan Lucas Barrios. De clubtopscorer kwam veertien keer tot scoren. Dortmund beschikt dit seizoen tevens over het nodige talent. De achttienjarige Mario Götze was vaak bepalend met uitstekende passes en pikte daarbij ook nog eens vijf doelpunten mee.

Kevin Grosskreutz kende voor dit seizoen al een succesvol jaar bij Dortmund, maar is ook in het kampioensjaar een van de sleutelspelers. Acht keer kwam de 22-jarige Duitser tot scoren. Evenzovaak scoorde de 22-jarige Shinji Kagawa. De van Cerezo Osaka overgenomen Japanner maakte zich in slechts zeventien wedstrijden - hij raakte daarna geblesseerd - geliefd bij het publiek.

Eén jaar werd hij uitgeleend aan Feyenoord, maar Nuri Sahin keerde in 2008 terug bij de ploeg waar hij zijn loopbaan begon. De Turk beleefde zijn productiefste seizoen in Dortmund en kwam zes keer tot scoren. Twee van zijn doelpunten liet hij aantekenen tegen Bayern München. Het seizoen kende echter wel een anticlimax voor Sahin: een blessure dwong hem aan de kant te blijven bij het kampioensduel met Nürnberg.

De selectie van Dortmund bestond dit seizoen niet louter uit jonge honden. Dédé speelde slechts vier wedstrijden, maar kan wel worden getypeerd als een echte clubman. In 1998 kwam de Braziliaan over van Atlético Mineiro en hij speelde vervolgens dertien seizoen achtereen in het gele shirt. De titel is extra speciaal voor de Braziliaan, aangezien hij vertrekt uit Dortmund.
<br /><br /> In de zomer 2008 kwam trainer Jürgen Klopp over van FSV Mainz 05, waar hij liefst zeven jaar van zijn loopbaan had doorgebracht. Dortmund eindigde in de competitie in zijn debuutseizoen op de zesde positie en greep naast een Europees ticket. Het seizoen daarop volstond de vijfde stek wel voor Europese kwalificatie.

Dit seizoen is zonder twijfel het hoogtepunt uit de carrière van de de 43-jarige oefenmeester: het kampioenschap van Duitsland en de daarbij rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League is een feit. Na het verlossende fluitsignaal in het duel met Nürnberg (2-0) kreeg Klopp de traditionele bierdouche. Nuri Sahin was de dader.
<br /><br /> Dortmund veroverde zaterdag de zevende titel in de clubhistorie. Sinds de oprichting in 1909 kende de club succesvolle seizoenen in de jaren '60. In 1956/57 en het jaar daarop veroverde Dortmund het kampioenschap. In 1962/63 mocht de club zichzelf wederom de beste van Duitsland noemen. Vervolgens bleef het een lange tijd stil in Dortmund.

Pas in de jaren '90 boekte Dortmund weer succes. In 1994/95 én het jaar daarop sleepte de club het kampioenschap in de wacht. In het seizoen 1996/97 won Dortmund zelfs de Champions League na een verrassend gewonnen finale tegen Juventus (3-1).

Negen jaar geleden veroverden Die Borussen voor de laatste keer de Duitse titel. Ook in Europees verband had Dortmund in dat jaar succes: De Duitsers bereikten de finale van de UEFA Cup. In Rotterdam werd er verloren van Feyenoord (3-2). <br /><br /> Samenstelling: Joost Hofman

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's