Stunt van Kaapverdië, Zuid-Afrika schakelt Marokko uit

De eerste twee kwartfinalisten van de Afrika Cup 2013 zijn Zuid-Afrika en Kaapverdië. Marokko had lange tijd genoeg aan een gelijkspel tegen het gastland voor kwalificatie, maar Kaapverdië zorgde in de blessuretijd voor de ultieme verrassing door Angola te verslaan.

Zuid-Afrika - Marokko 2-2Bij de Marokkanen besloot bondscoach Rachid Taoussi flink de bezem door zijn basiself te halen. Dat ging ten koste van alle 'Nederlanders' die bij de ploeg spelen. Mounir El Hamdaoui, Nordin Amrabat, Karim El Ahmadi en Oussama Assaidi speelden de afgelopen twee duels nog in de basis, maar moesten nu vanaf de bank toekijken.

Met een volledig nieuwe aanval ging het Marokko een stuk beter af in de beginfase. Al na tien minuten openden de Marokkanen de score via Issah El Adoua. De ploeg van bondscoach Taoussi hield vervolgens lang stand, maar moest twintig minuten voor tijd alsnog een tegentreffer incasseren.

Gastland Zuid-Afrika, zonder Ajacied Thulani Serero, kwam op gelijke hoogte dankzij May Mahlangu. Tien minuten voor tijd hielp Marokko zich echter weer aan de voorsprong toen invaller Abdelilah Hafidi de bal in de zestien kon aannemen en doelman Itumeleng Khune passeerde. Zuid-Afrika schoot vlak voor tijd vervolgens nog de 2-2 tegen de touwen, waardoor zij zich sowieso kwalificeerden.

Door de knotsgekke slotfase bij Kaapverdië tegen Angola moest Marokko alsnog toezien hoe de uitschakeling een feit werd.

Kaapverdië - Angola 2-1De Kaapverdianen, met Spartaan Toni Varela in de basis en Guy Ramos (RKC Waalwijk) en Josimar Lima (FC Dordrecht) op de bank, hadden met twee gelijke spelen nog altijd een prima uitzicht op de volgende ronde. Toen Angola echter na ruim een half uur op 0-1 kwam na een eigen doelpunt van aanvoerder Nando, werd het een moeilijk verhaal. Zeker gezien de ontwikkelingen bij Zuid-Afrika-Marokko.

In de slotfase wist Afrika Cup-debutant Kaapverdië echter het vooraf onmogelijke te presteren door de wedstrijd te kantelen. Tien minuten voor tijd kopte Fernando Varela de gelijkmaker tegen de touwen, maar ook met die stand zou kwalificatie niet mogelijk zijn. Invaller Héldon Ramos werd de held van het land door in de blessuretijd de 2-1 te maken na een blunder van Angola-doelman Lamá.

Kaapverdië debuteert dit jaar op het Afrika Cup-toernooi. De Zuidafrikanen wonnen in 1996 bij hun debuut op het eindtoernooi de Afrika Cup.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.