Zuid-Afrika begint tegen trotse debutant Kaapverdië

Van 19 januari tot en met 10 februari vindt in Zuid-Afrika het toernooi om de Afrika Cup plaats. VI blikt vooruit op de strijd op het 29ste Afrikaanse landenkampioenschap. Debutant Kaapverdië is in Groep A de grote onbekende. Het land is voetbalgek en rekent op succes in Zuid-Afrika. In de openingswedstrijd van het toernooi neemt de ploeg van de 'Nederlanders' Toni Varela, Guy Ramos en Josimar Lima (foto) het op tegen gastland Zuid-Afrika. Het lijkt een ideale mogelijkheid op een stunt van de Blauwe Haaien.

Zuid-Afrika begint tegen trotse debutant Kaapverdië

Kaapverdië schakelde Kameroen uit in de voorronde, terwijl de Zuidafrikanen de laatste jaren niet uitblinken door grootse prestaties. Kaapverdië beschikt met Ryan Mendes (Lille) en Zé Luis (Sporting Braga) bovendien over twee uitstekende spitsen. De twee kunnen hun land een onvergetelijk debuut bezorgen. Zuid-Afrika (winnaar in 1996) heeft wellicht een voordeel als gastland, maar kwalitatief gezien behoort het thuisland niet tot de favorieten. Ajacied Thulani Serero en ex-Twente-aanvaller Bernard Parker maken deel uit van de selectie van Bafana Bafana. Angola en Marokko gelden als favorieten in deze groep.

Angola, dat nooit verder kwam dan een plek in de kwartfinale, heeft in Manucho (ex-Manchester United en tegenwoordig spelend voor Real Valladolid) een heuse vedette. De aanvaller maakte in zijn loopbaan al acht Afrika Cup-treffers.

Een opvallende naam bij Angola is die van Guilherme Afonso. De spits speelde tussen 2004 en 2008 voor FC Twente en SC Veendam en is tegenwoordig actief voor FC Vaduz uit Liechtenstein. De 27-jarige Afonso heeft een Zwitsers en een Angolees paspoort.

Van Marokko wordt altijd wat verwacht. Het land was vier keer aanwezig op een WK en veertien keer Afrika Cup-deelnemer, maar alleen de Afrikaanse titel van 1976 prijkt op het palmares. De Marokkanen wonnen ook onder bondscoach Erik Gerets niets en die moest in 2012 dan ook plaatsmaken voor Rachid Taoussi. Mounir El Hamdaoui, Karim El Ahmadi, Nordin Amrabat (foto onder) en Oussama Assaidi behoren tot het Marokkaanse keurkorps.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's