Strootman en andere uiteengespatte Oranje-dromen

Reacties

Voor Kevin Strootman voltrok zich met zijn zeer zware kniekwetsuur een drama drie maanden voor het WK. De Oranje-historie kent meer Oranje-internationals die kort voor het eindtoernooi door een blessure hun WK- of EK-droom in duigen zagen vallen. Een opsomming.

Strootman en andere uiteengespatte Oranje-dromen

Het Nederlandse elftal maakt in 1974 indruk op het WK in Duitsland. Maar dat eindtoernooi is in maart al uit zicht verdwenen voor Aad Mansveld, die wél alle kwalificatieduels had gespeeld. De clublegende van ADO scheurt tijdens de training een enkelband en kan het WK vergeten. Het betekent ook het einde aan zijn interlandcarrière.

Zijn naam staat al bij de 22 uitverkorenen voor het WK in Argentinië. Maar voor Hugo Hovenkamp verdwijnt eind mei 1978 na een oefenduel met Xerxes de hoop op een optreden op het WK-podium. Een opgezwollen knie blijkt een meniscusprobleem en Jan Poortvliet wordt opgeroepen als vervanger van de linksback van AZ’67.

De herinnering aan het EK in 1988 is voor Sonny Silooy en Ronald Spelbos minder mooi. De twee verdedigers maken zich op voor het toernooi in Duitsland, maar moeten het succes van een afstand meemaken. Spelbos sluit in maart door aanhoudende knieklachten zijn carrière zelfs helemaal af, en daardoor mist hij een bekroning op zijn loopbaan.

In november 1987 staan Ronald Spelbos (staande derde van rechts) en Sonny Silooy (gehurkt tweede van links) in de basis van het EK-kwalificatieduel met Cyprus.
In november 1987 staan Ronald Spelbos (staande derde van rechts) en Sonny Silooy (gehurkt tweede van links) in de basis van het EK-kwalificatieduel met Cyprus.

Een bekerduel met Matra Racing Paris heeft dramatische gevolgen voor Silooy. Een operatie en de twee maanden rust kosten hem zijn aandeel in de Europese titel. De voormalig Ajacied mist twee jaar later ook het WK in Italië, dit keer door een gescheurde kruisband in de zomer van 1989.

In 1994 wil de gestopte Marco van Basten het nog één keer proberen met het Nederlands elftal. Als Ruud Gullit uit frustratie afhaakt, biedt de spits zich aan als nummer 22 naar Amerika te gaan. Bondscoach Dick Advocaat wil wel. Maar het is een kansloze missie, aangezien de enkels hem te veel hinderen.

Frank de Boer heeft al twee eindrondes meegemaakt als hij zich voor het EK in 1996 moet afmelden. Kort voor het vertrek naar Engeland krijgt de verdediger tijdens de training met Oranje weer te maken met een enkelblessure. Bondscoach Guus Hiddink is genoodzaakt een vervanger op te roepen.

Vier jaar later leeft Ruud van Nistelrooy toe naar wat ook zijn toernooi moet gaan worden. Maar enkele maanden voor het EK in 2000 in Nederland en België slaat het noodlot toe tijdens een oefenduel met Silkeborg IF. Een gescheurde knieband sluit deelname nog niet uit, maar eind april scheurt hij bij zijn herstel een kruisband. Het betekent een definitieve streep door wat een bijzondere zomer had moeten worden met succes op EURO 2000 en een transfer naar Manchester United. 

Mark van Bommel debuteert in 2000 voor Oranje maar speelt in 2012 pas zijn eerste EK-wedstrijd. Een conflict met bondscoach Marco van Basten kost hem het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland in 2008. Vier jaar daarvoor is een achillespeesblessure de spelbreker.

Een andere kant van deze mindere Oranje-historie biedt ook troost voor Strootman. Frank de Boer, Ruud van Nistelooy en Mark van Bommel kunnen namelijk terugkijken op een rijke interlandcarrière. Zij kwamen na hun blessureleed sterker terug en dwongen eveneens een prominente plek af in de geschiedens van Oranje. (Lars Ulrich)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.