Strijd om meeste clean sheets: Feyenoord vs Ajax

Reacties

Feyenoord en Ajax imponeren dit kalenderjaar met de ene na de andere zege. Het is vooral de solide defensie die een plekje in de spotlights verdient, want de twee grootste kanshebbers op de titel rijgen in 2017 de clean sheets aaneen.

Strijd om meeste clean sheets: Feyenoord vs Ajax

De aanvallers van PSV en Heracles Almelo zitten zondag waarschijnlijk met iets minder zelfvertrouwen in de bus naar de stadions van respectievelijk Feyenoord en Ajax. De queeste: een defensie verschalken die dit kalenderjaar amper tot niet te kloppen is.

Koploper Feyenoord kreeg als enige club deze jaargang nog geen doelpunt tegen. Sterker nog: nooit eerder in de Eredivisie wist een club de eerste zes duels van een kalenderjaar af te sluiten zonder tegendoelpunt, zo blijkt uit cijfers van Opta.

De keuze van trainer Giovanni van Bronckhorst om de herstelde Kenneth Vermeer op de bank te houden ten faveure van Brad Jones is dan ook te begrijpen. De 34-jarige goalie heeft dit seizoen al in veertien competitiewedstrijden de nul gehouden. De laatste Feyenoord-doelman die daarin slaagde was Ed de Goey in het seizoen 1996/1997. Ter vergelijking: Feyenoord hield over het hele vorige seizoen, toen het zeven wedstrijden op rij verloor, 'slechts' elf keer het doel schoon.

Clean sheets in seizoen 2016/2017
Club Clean sheets
1. Feyenoord 14
2. Ajax 13
3. PSV 11
4. FC Utrecht/Roda JC 8
5. Willem II 7

Ajax
Achtervolger Ajax is wat betreft clean sheets bezig aan zijn beste reeks sinds april 2012. De ploeg van trainer Peter Bosz kreeg in de laatste vijf duels geen doelpunt tegen. Alleen PEC Zwolle wist in 2017 de Amsterdamse muur te slechten, al leverde dat geen zege op voor de ploeg van trainer Ron Jans (1-3).

Toch moet Ajax nog flink wat clean sheets bijschrijven om het resultaat van vorig seizoen te verbeteren. Toen wist de formatie van toenmalig coach Frank de Boer liefst negentien wedstrijden de nul te houden. De huidige nummer twee staat nu op dertien clean sheets.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.