Streppel treurt: 'Alsof we helemaal niet verdedigden'

Willem II kende zaterdag door een doelpunt in de eerste minuut een droomstart tegen Excelsior, maar ging uiteindelijk met 3-2 het schip in. Volgens trainer Jurgen Streppel hadden de Tilburgers dit vooral aan zichzelf te wijten.

Binnen een minuut had Ajax-huurling Richairo Zivkovic Willem II al aan de leiding gebracht, maar twee minuten later schoot Tom van Weert Excelsior alweer langszij. 'Onvoorstelbaar', reageerde Streppel tegenover FOX Sports. 'Zo'n snelle goal is natuurlijk prachtig, maar dan moet je die wel vasthouden. Als je ziet hoe wij bij de 1-1 verdedigen, of liever gezegd niet verdedigen. Dat mag niet.'

Willem II deed in de eerste helft echter niet onder voor Excelsior en kwam halverwege de eerste helft opnieuw aan de leiding. Terecht, vond Streppel. 'Wij waren beter in die fase.' Toch ging het tien minuten later opnieuw mis, met een penalty en de 2-2 van Jeff Stans als gevolg. 'Er werd geduwd en getrokken in de zestien. Dat mag niet gebeuren, een onnodige strafschop', wees de trainer naar zijn eigen ploeg.

Kort na rust zag hij het vervolgens helemaal mis gaan en moesten de Tilburgers het hoofd buigen voor de Rotterdammers. 'We komen slecht uit de kleedkamer', analyseerde Streppel de tweede helft. 'We wilden de bal rond laten gaan, maar raakten hem steeds veel te snel kwijt. Zij spelen met vier middenvelders en wij met drie. We kwamen daarom een mannetje tekort en zij konden zo gevaarlijk omschakelen.'

Pijnigen
Dat laatste was precies de manier waarop Excelsior de Tilburgers te slim af hoopte te zijn. 'Wij hebben onze aanvallers niet achter hun verdedigers aan laten lopen', sprak trainer Alfons Groenendijk. 'Dit hebben we gedaan, zodat ze op snelheid de aanval konden zoeken. Daarmee konden we de tegenstander pijnigen en dat hadden we misschien nog wel meer kunnen doen.'

Door de zege in Tilburg is Excelsior naar de tiende plaats op de ranglijst geklommen en hebben de Rotterdammers het linkerrijtje zelfs in zicht. 'Dat maakt deze zege extra lekker', zei Groenendijk. 'We begonnen niet goed aan het seizoen, maar staan nu na twaalf wedstrijden op vijftien punten. Daarnaast hebben we vanavond ook afstand genomen van een concurrent en de onderste plaatsen.'