Straatarm Inter krijgt glorietijden wellicht nooit meer terug

Reacties

Het ontslag van Walter Mazzarri als trainer van Internazionale en de naderende komst van Roberto Mancini doet Inter-fans terug verlangen naar de hoogtijdagen van hun club. Nieuwe glorietijden zijn echter verder weg dan ooit bij de Nerazzurri. Mancini erft een elftal zonder identiteit bij een club zonder cent op de bank.

Straatarm Inter krijgt glorietijden wellicht nooit meer terug

Inter beleefde nog maar vier jaar geleden het succesvolste jaar uit zijn historie. De Nerazzurri, met uitblinker Wesley Sneijder, pakten in 2010 werkelijk alle prijzen. De Scudetto, de Champions League, Coppa Italia, Supercoppa Italiana én het WK voor clubteams werden allemaal gewonnen door Inter. Het leverde de club zoveel kampioensbadges op, dat alle sterren, logo's en andere uitingen van succes amper allemaal tegelijk op het zwart-blauwe shirt pasten. Daarna volgde een vrije val waarvan het einde nog niet in zicht lijkt.

De club uit Milaan staat er financieel verschrikkelijk slecht voor. In een onderzoek dat het gerenommeerde Standard & Poor's vorige maand deed naar de financiën van 44 Europese clubs, eindigde Internazionale voorlaatste. Op alle onderzoekscriteria kreeg Inter de slechtst mogelijke beoordeling. Erick Thohir, die de club vorig seizoen overnam van Massimo Moratti, staat voor een loodzware opgave Inter financieel weer enigszins in stabiel vaarwater te krijgen.

Miljard
De verliezen die Inter  onder Moratti leed waren waanzinnig. In het jaar 2007 alleen al, verloor de club meer dan 200 miljoen euro. Moratti vulde de jaarlijkse tekorten aan met inkomsten uit oliehandel. Italiaanse media schatten dat Inter onder de oliebaron in totaal 1,1 miljard euro verlies heeft geleden, waarvan Moratti uit eigen zak ruim 700 miljoen heeft bijgepast. Toen de oliehandel begon op te drogen en Inter nog steeds verre van zelfvoorzienend was, ging Moratti in 2012 op zoek naar een koper.

Massimo Moratti en Roberto Mancini poseren met de kampioensbeker na het winnen van de titel in 2009.
Massimo Moratti en Roberto Mancini poseren met de kampioensbeker na het winnen van de titel in 2009.

Die vond hij een jaar geleden met de Indonesische miljardair Erick Thohir. Inter-fans hoopten dat hij de rol van suikeroom over zou nemen van Moratti, maar vanzelfsprekend is Thohir een zakenman en geen filantroop. Hij wil geld verdienen en de commerciële inkomsten te verhogen. Speerpunt van zijn beleid is de bouw van een nieuw stadion.

Verwaarloosd
De voetbaltak van Inter is daardoor al enkele jaren verwaarloosd. Met Javier Zanetti (gestopt), Diego Milito (Racing Club) en Esteban Cambiasso (Leicester City) vertrokken afgelopen zomer de allerlaatste spelers die de laatste succesjaren meemaakten. Misschien nog wel erger is dat Inter na het vertrek van de drie Argentijnen ook geen spelers meer heeft met wie de supporters zich kunnen identificeren. Inter is een ploeg zonder gezicht geworden.

Van rechts naar links Javier Zanetti, Diego Milito en Esteban Cambiasso, geflankeerd door een piepjonge Mario Balotelli. Het kwartet viert de in 2010 gewonnen Coppa Italia.
Van rechts naar links Javier Zanetti, Diego Milito en Esteban Cambiasso, geflankeerd door een piepjonge Mario Balotelli. Het kwartet viert de in 2010 gewonnen Coppa Italia.

De aanstaande rentree van Mancini zou de supporters weer een link met vervlogen tijden geven. Een rentree in de nationale top, laat staan die van Europa, is extreem ver weg. Als Inter er dit seizoen voor de vierde keer op rij niet in slaagt zich voor de Champions League te plaatsen, zou het gat tussen het heden en verleden van de club weleens onoverbrugbaar kunnen worden.

Nieuwe sjaal
Het ontslag van Walter Mazzarri en de voorkeur voor Mancini is begrijpelijk. Sportief liep het voor geen meter en er moest iets gebeuren. De financiële problemen van de club zijn echter veel groter dan de sportieve. De wisseling van trainer is daarom net alsof je iemand met een gebroken nek een nieuwe sjaal geeft. Mancini weet in elk geval wat hem te doen staat. Te beginnen volgende week zondag, als AC Milan de tegenstander is in de Derby della Madonnina.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.