Stoke City als ideaal vehikel voor promotie online weddenschappen

Reacties

Eerst waren het de Russen, toen de Chinezen en nu zijn het de Amerikanen. Vanuit alle windstreken laten rijke investeerders hun oog vallen op de traditionele voetbalclubs van Europa. Op de negende plaats in de ranglijst van rijkste clubeigenaren staat Peter Coates met zijn familie.

Stoke City als ideaal vehikel voor promotie online weddenschappen
© Pro Shots

In Nederland mogen clubs sinds kort reclame maken voor gokbureaus. In Engeland kun je als casino gewoon eigenaar zijn van een voetbalclub. Stoke City is een investering van Bet365 — een bookmaker die werd opgericht door mijnwerkerszoon Peter Coates uit Stoke-on-Trent. Coates zat bij het Parachute Regiment in het leger, schopte het tot manager bij de hamburgerketen Wimpy en verdiende zijn eerste miljoenen met een bedrijf dat de catering in voetbalstadions regelde.

Maar echt rijk werd hij pas van de gokindustrie. Het wedplatform Bet365, geleid door zijn dochter, is een van de grootste online bookmakers ter wereld. Van de winsten kocht Coates in 2006 de club waar hij al sinds eind jaren tachtig actief was. 'Bij de club was het een puinhoop, ik dacht te kunnen helpen.'

Bet365 verscheen op de shirts en stadionstoelen en dankzij de gokponden zat Stoke tussen 2008 en 2018 tien seizoenen aan een stuk in de Premier League. Drie jaar geleden zag de bejaarde bookmaker zijn club degraderen en sindsdien speelde Stoke geen rol van betekenis meer. De club heeft inmiddels een schuld van 200 miljoen aan de Coates-familie, die heeft aangegeven dat niemand zich zorgen hoeft te maken. Stoke City blijft een ideaal vehikel voor de promotie van online weddenschappen.

In de nieuwe editie van Voetbal International en op VI PRO is er deze week uitgebreid aandacht voor de hete handel in clubs en de daardoor verschuivende verhoudingen in de voetbalwereld. Het gaat over Newcastle United en ADO Den Haag, vanzelfsprekend. Maar óók over Feyenoord.

Bekijk hier al onze video's
Meer Stoke City
Meer over Stoke City
Meer Championship
Meer over Championship
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.