Stevens door zege op Van der Vaart dicht bij lijfsbehoud

Ondanks een valse start heeft VfB Stuttgart een reuzenstap in de richting van handhaving gezet. De ploeg van trainer Huub Stevens was te sterk voor concurrent Hamburger SV (2-1). HSV-aanvoerder Rafael van der Vaart incasseerde een gele kaart en is daardoor geschorst voor de belangrijke laatste wedstrijd.

Voorafgaand aan de wedstrijd in de Mercedes-Benz Arena was het verschil tussen beide ploegen twee punten in het voordeel van HSV, dat in de twaalfde minuut op voorsprong kwam via Gojko Kacar. De Serviër kopte een vrije trap van Van der Vaart schitterend binnen. De afgelopen twee wedstrijden kroonde Kacar zich tot matchwinner, beide keren was Van der Vaart ook bij het winnende doelpunt betrokken.

Dit keer had de treffer van Kacar minder waarde, want nog voor rust had Stuttgart de achterstand omgebogen in een voorsprong. Christian Gentner trok in de 27ste minuut uit een voorzet van Daniel Schwaab de stand gelijk en acht minuten later maakte Martin Harnik na een hoekschop van Filip Kostic 2-1.

Na ruim een uur was de thuisclub dicht bij de beslissing van de wedstrijd, maar na een uitstekende actie van Harnik voorkwam HSV-verdediger Johan Djourou dat Daniel Ginczek het derde doelpunt van de middag kon maken namens Stuttgart. HSV kwam er na rust nauwelijks meer aan te pas, maar mocht van geluk spreken dat Stevens' ploeg slordig was in de afwerking. Het bleef daardoor spannend tot het laatste fluitsignaal.

Rafael van der Vaart is er tijdens de laatste speelronde niet bij als Hamburger SV voor zijn laatste kans vecht tegen Schalke 04.

Overigens liet Van der Vaart zich in negatief opzicht gelden. De HSV-aanvoerder liet zich in de extra speeltijd gaan tegenover scheidsrechter Manuel Gräfe, die hem een gele kaart gaf. Het was zijn tiende dit seizoen, waardoor Van der Vaart er in de laatste speelronde tegen Schalke 04 (thuis) niet bij is vanwege een schorsing.

Zinderend
De ruststand bleek uiteindelijk ook de eindstand, waardoor de Bundesliga afstevent op een zinderend slot. Volgende week gaat Stuttgart op bezoek bij Paderborn, de nieuwe hekkensluiter in de Bundesliga. De ploeg van trainer André Breitenreiter ging op bezoek bij Schalke 04 in de slotfase onderuit door een eigen doelpunt van Uwe Hünemeier. Paderborn blijft daardoor steken op 31 punten uit 33 wedstrijden.

Hamburger SV heeft één punt meer dan Paderborn, terwijl Stuttgart nu met 33 punten de zestiende plaats bezet. Die plek betekent aan het einde van het seizoen deelname aan de play-offs om promotie/degradatie.

SC Freiburg was dankzij een doelpunt van Nils Petersen kort voor tijd te sterk voor kampioen Bayern München (2-1), waardoor het nu één punt meer heeft dan Stuttgart. Datzelfde geldt voor Hannover 96. Dankzij twee treffers van Lars Stindl boekte de ploeg van trainer Michael Frontzeck een belangrijke overwinning op bezoek bij FC Augsburg (1-2), waar Paul Verhaegh scoorde.